Miss Marples sista fall

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Miss Marples sista fall
FörfattareAgatha Christie
OriginaltitelSleeping Murder: Miss Marple's Last Case
OriginalspråkEngelska
LandEngland England
GenreDetektivroman
Utgivningsår1976
Först utgiven på
svenska
1977
HuvudpersonerMiss Marple
Ingår i serieMiss Marple

Miss Marples sista fall (originaltitel Sleeping Murder: Miss Marple's Last Case), är en detektivroman av Agatha Christie med Jane Marple i huvudrollen. Boken utkom på engelska 1976 och på svenska 1977. Den skrevs dock mer än trettio år innan den utgavs, och miss Marples vän överste Bantry, som är död i den tidigare utgivna romanen Spegeln sprack från kant till kant, är här högst levande.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Boken utspelar sig under 1930-talet. Ett ungt nygift par flyttar in på Hillside, ett stort gammalt hus på Englands sydkust, där de känner sig hemma. Gwenda, den unga frun, börjar renovera huset, men får då flashbacks av platser och händelser från sin uppväxt. Hon förnimmer bland annat sig själv, tittandes på en man som stryper en ljushårig kvinna vid namn Helen. Gwenda berättar allt vad hon kan minnas för miss Marple, som lyckligtvis finns i bekantskapskretsen.

Miss Marple drar slutsatsen att Gwenda (som är född i Indien och uppväxt på Nya Zeeland), åtminstone för en kort tid, bodde i England med sin far och hans andra hustru, Helen. Det visar sig också stämma. Som ett märkligt sammanträffande visar det sig också vara så att huset Gwenda just flyttat in i, är huset där hon för 18 år sedan bodde, som ett litet barn. Detta gör att Gwenda funderar över om de skrämmande bilder hon minns också är verkliga? Med hjälp av sin make Giles och miss Marple bestämmer sig Gwenda för att reda upp detta mysterium en gång för alla.

Filmatiseringar[redigera | redigera wikitext]

Romanen gjordes 1987 som TV-film, producerad av BBC, med Joan Hickson som miss Marple. Filmatiseringen är relativt trogen romanens handling. 2006 blev boken åter TV-film, producerad av ITV, med Geraldine McEwan som miss Marple. I denna filmatisering gjordes ett antal förändringar i berättelsen.