Hoppa till innehållet

Lista över avsnitt av Agatha Christies Poirot

Från Wikipedia

Detta är en lista över avsnitt av den brittiska deckarserien Agatha Christies Poirot, som hade premiär i brittisk TV 1989. I Storbritannien har serien spelats in i 13 säsonger.

Detektivserien Agatha Christies Poirot, baserad på Agatha Christies detektivhistorier och romaner om belgaren Hercule Poirot, har blivit en av de mest kända TV-serierna i Storbritannien. Den hade premiär den 8 januari 1989 på ITV. Idén att filmatisera romanerna om detektiven gavs till producenten Brian Eastman av Agatha Christies dotter Rosalind Hicks. TV-serien gjordes i 13 säsonger och 70 avsnitt, och har upprepade gånger nominerats till prestigefyllda priser inom TV-området och vunnit många gånger.[1]

Avsnitt[redigera | redigera wikitext]

Säsong 1 (1989)[redigera | redigera wikitext]

Alla avsnitt från säsong 1–5 är 50 minuter långa, förutom där de är markerade som "långfilmslängd".

Avsnitt Titel Premiärdatum
1"Kokerskans äventyr"8 januari 1989 (1989-01-08)
Hercule Poirot och hans assistent Arthur Hastings kontaktas av Mrs. Todd, som ber detektiven att hitta hennes försvunna kokerska Eliza Dunn. Poirot tar sig motvilligt an fallet, eftersom han anser att det är trivialt, men utredningen leder belgaren till helt oväntade resultat. Det visar sig att kocken är inblandad i det brutala mordet på en ung man och en nyligen genomförd stor förskingring från en bank.
2"Murder in the Mews"15 januari 1989 (1989-01-15)
Poirot får veta att en ung kvinna oförklarligt har begått självmord. Han får reda på att revolvern hittades i den avlidnas vänstra hand, medan hon var högerhänt. Kommissarie James Jepp är säker på att kvinnan dödades av sin före detta älskare och arresterar honom. Poirot inser att ett sofistikerat och brutalt mord snart kan inträffa, och det måste förhindras.
3"Den kidnappade pojken"21 januari 1989 (1989-01-21)
Poirot kontaktades av Marcus Waverly. Han fick ett brev där en okänd person kräver att få 50 000 pund. Brevets författare hotar att kidnappa hans unge son John om Waverly inte betalar. Trots att Poirot och Japp och deras poliser vaktar pojken blir han kidnappad. Belgaren förstår att brottet har helt andra motiv, och möjligen sker en iscensättning.
4"Den ödesdigra måltiden"22 januari 1989 (1989-01-22)
Under en middag på en av Londons restauranger träffar Poirot den berömde konstnären Henry Gascogne. Nästa morgon läser detektiven en notis i tidningen, som berättar att konstnären dött dagen innan. Poirot får reda på resultatet av en obduktion, som visade att Gascogne hade väldigt lite mat i magen, trots att han var på en restaurang. Poirot drar slutsatsen att Gascogne blivit mördad och påbörjar sin utredning.
5"The Third Floor Flat"5 februari 1989 (1989-02-05)
Poirot är deprimerad på grund av att han inte har några fall att utreda. Det varade dock inte länge - en ung kvinna, Ernestine Grant, Poirots nya granne, som flyttade in i en ny lägenhet så sent som i morse, sköts med en revolver. Under utredningen hittar Poirot ett mystiskt brev från en viss "Fraser". Poirot löser brottet på bara några timmar.
6"Triangle at Rhodes"12 februari 1989 (1989-02-12)
Poirot bestämmer sig för att tillbringa sin semester på ön Rhodos på ett hotell. Nästan samtidigt anlände Europas första skönhet, den berömda Valentina Chantry, och hennes femte make dit. Från de allra första dagarna börjar Valentina flirta med en attraktiv man, Douglas, framför näsan på hans fru och hennes egen man. På kvällen dricker mrs Chantry ur ett glas som är avsett för hennes man och faller död ner. Vem tillsatte gift i glaset?
7"Problem at Sea"19 februari 1989 (1989-02-19)
På fartyget som Poirot återvänder från semestern har människor från olika samhällsklasser samlats. En av dem är den arga, sarkastiska Adeline Clapperton. En kvinna som irriterar alla kommer snart att bli stucken med en dolk. Den egyptiska polisen har en misstänkt för mordet - en lokal juvelhandlare som rånade Mrs. Clapperton. Först Poirot inser att det rörde sig om ett illusoriskt bedrägeri, med vars hjälp mördaren ville avleda misstankarna från sig själv.
8"The Incredible Theft"26 februari 1989 (1989-02-26)
Den ädla damen Mrs. Margaret Mayfield ber Poirot att hjälpa hennes man. Hon berättar för den berömda detektiven att hennes man är engagerad i projekt som hela landets framtid hänger på. Men en obehaglig incident nyligen med honom på jobbet kan driva honom till förhastade handlingar. Poirot tar sig an fallet, men stölden av ett viktigt statligt dokument kan inte förhindras.
9"Klöver kung"12 mars 1989 (1989-03-12)
Poirot och Hastings är inbjudna att se inspelningen av filmen med den unga och berömda skådespelerskan Valerie St. Clair på plats. Där träffar de filmregissören Henry Ritburn, känd för sin otäcka karaktär. Snart måste belgaren utreda mordet på filmregissören, och Valerie St. Clair visar sig vara huvudmisstänkt för detta brott.
10"Drömmen"19 mars 1989 (1989-03-19)
Hercule Poirot får ett brev från ägaren till en köttpajsfabrik, Benedict Farley. Farley berättar för detektiven att han varje natt drömmer om att skjuta sig själv i tinningen. Snart hittas han med en kula i tinningen. Alla tror att Farley begick självmord, men Poirot vet att det fanns en listig konspiration för att dölja mordet.

Säsong 2 (1990)[redigera | redigera wikitext]

Avsnitt Titel Premiärdatum
11"Badortsmysteriet (långfilmsformat)[a]"7 januari 1990 (1990-01-07)
Under en semester på den engelska kusten träffar Hercule Poirot och kapten Hastings den unga rika Lady Magdala "Nick" Buckley, som har utsatts för flera mordförsök under de senaste dagarna. Poirot är bekymrad över flickans öde, men Nick bryr sig inte så mycket om det. Men snart sker ett mord på Nicks kusin Maggie Buckley.
12"Damen med slöjan"14 januari 1990 (1990-01-14)
Poirot blir kontaktad av den ädla Lady Millicent. Hon berättar för detektiven att hon för många år sedan skrev ett sensuellt brev till en man som hon en gång var förälskad i. Nu är det komprometterande brevet i händerna på en farlig utpressare, som kräver en enorm lösensumma för det. Poirot bestämmer sig för att stjäla brevet och tar en aldrig tidigare skådad risk för att göra det. Dessutom får Poirot reda på att Lady Millicent själv på något sätt är inblandad i stölden av ädelstenar och mordet på en engelsman i Holland.
13"Den försvunna gruvan"21 januari 1990 (1990-01-21)
En förmögen kinesisk man som kommit till London för att sälja en karta över en gruva blir offer för en mördare. Polisen får reda på att personen bedrivit näringsverksamhet. Efter en förundersökning faller Jepps misstankar på en man som visar sig ha den mördade mannens pass. Det verkar som om mördaren har åkt fast, men Poirot har en annan version av vad som hände.
14"Mysteriet i Cornwall"28 januari 1990 (1990-01-28)
Poirot kontaktas av en äldre mrs Pengily, som fruktar att hennes man vill döda henne. När detektiven kommer hem till henne får han veta att någon har förgiftat henne. Poirot blir rasande och vill straffa brottslingen. Allt pekar på den avlidnes make, särskilt eftersom han inte döljer det faktum att han redan har hittat en ny älskarinna. Poirot frikänner dock den oskyldige, avslöjar den verklige mördaren och lyckas samtidigt irritera kommissarie Jeppe väldigt mycket.
15"Mr Davenheim försvinner"4 februari 1990 (1990-02-04)
Den rike gentlemannen Matthew Davenheim lämnade hemmet för att gå till postkontoret och kom inte tillbaka. Kommissarie Japp slår vad med Poirot om att han inte kommer att kunna lösa fallet på sju dagar utan att lämna sin lägenhet. Polisen letar överallt efter den försvunne mannen, till och med misstänkt mord. Snart försvinner smycken från mr Davenheims hus.
16"Miniatyrmålningarna"11 februari 1990 (1990-02-11)
Poirot blir besviken på allt och bestämmer sig för att avsluta sin karriär som detektiv. För att ta en paus från allt följer han med Hastings till havet. På vägen möter Poirot en ung dam, Miss Darent, som bär på antika miniatyrer föreställande Napoleons marskalkar för att sälja till en amerikansk samlare, men snart blir miniatyrerna stulna från hennes resväska. Poirot vill inte ta itu med det här fallet, och då påbörjar Hastings sin egen utredning.
17"Äventyret med den billiga våningen"18 februari 1990 (1990-02-18)
Hercule Poirot är fascinerad av historien om de unga Robinsons, som är glada över att de hyrde en bekväm lägenhet i ett prestigefyllt område i London mycket billigt. Annonsen om lägenheten för uthyrning trycktes för länge sedan, och detektiven misstänker elakt spel. Under tiden tvingas kommissarie Japp samarbeta med en amerikansk FBI-agent som har skickats till Scotland Yard för att leta efter en kvinna som har stulit hemliga ritningar till en ny modell av en amerikansk ubåt och planerar att sälja dessa dokument till de italienska fascisterna.
18"Den kidnappade premiärministern"25 februari 1990 (1990-02-25)
Den brittiske premiärministern David McAdam undkommer i ett misslyckat mordförsök. Efter mordförsöket reser Macadam till Paris med tåg för att delta i en internationell nedrustningskonferens, men på vägen kidnappas politikern. Denna händelse kan provocera fram en internationell konflikt. Kommissarie Japp rekommenderar att högt uppsatta regeringstjänstemän involverar Hercule Poirot i utredningen. Detektiven har 32 timmar och en kvart på sig att hitta premiären.
19"Mysteriet med "Västerns stjärna""4 mars 1990 (1990-03-04)
Hercule Poirot blir inbjuden till ett möte med den berömda belgiska filmskådespelerskan Marie Marvel. Hon har fått anonyma brev om den värdefulla diamanten "Västerns stjärna" som tillhörde henne och som Maries man köpte för flera år sedan för ett symboliskt pris. Breven indikerar att diamanten måste återlämnas till sina rättmätiga ägare, annars kommer den att tas med våld. Nästa dag får detektiven besök av Lady Yardley, som har fått liknande brev angående sin egen "Österns stjärna"-diamant. Poirot och kapten Hastings besöker Lord och Lady Yardley, under vilket Österns stjärna blir fräckt stulen, med alla bevis som pekar på att en kinesisk man begått stölden. Snart sker en kidnappning av "Västerns stjärna". Poirot är naturligtvis inte nöjd med händelseutvecklingen, och han gör en egen undersökning.

Säsong 3 (1990-91)[redigera | redigera wikitext]

Avsnitt Titel Premiärdatum
20"En dos stryknin (långfilmsformat)[b]"16 september 1990 (1990-09-16)
En berättelse från Poirots och Hastings förflutna. Första världskriget rasar i Europa. Efter att ha lämnat sjukhuset efter att ha blivit allvarligt skadad bestämmer sig kapten Hastings, på inbjudan av sina vänner, för att vila på godset Styles, som han besökte många gånger som barn. Men snart tar händelserna en oväntad vändning - mordet på godsets härskarinna inträffar. Hercule Poirot får reda på detta, som tillsammans med andra flyktingar från Belgien bosatte sig på samma platser och bodde på en granngård. Utredningen av mordet inledde ett långvarigt samarbete mellan kapten Arthur Hastings och detektiven Hercule Poirot.
21"How Does Your Garden Grow?"6 januari 1991 (1991-01-06)
Hercule Poirot och Miss Lemon åkte till Surrey för att besöka Miss Amelia Burrowby, men när de kom fram fick de veta att hon hade dött kvällen innan. Poirot hade träffat miss Burrowby dagen innan på en blomsterutställning, och hon gav honom ett fröpaket som visade sig vara tomt, vilket förbryllade detektiven. När han kommer hem får han ett brev där den gamla damen ber om hjälp. Detektiven misstänker att miss Amelias död inte var en olyckshändelse, och rättsläkaren bekräftar att kvinnan blev förgiftad med stryknin.
22"Den stora obligationsstölden"13 januari 1991 (1991-01-13)
Bank of London and Scotland investerar en miljon dollar i värdepapper i USA för att kunna bevilja lån. Men när mr Shaw, bankiren som skulle transportera de nämnda obligationerna på superlinern Queen Mary, först blir påkörd av en bil och sedan förgiftas med stryknin, anförtror banken transporten av värdepapper till Philip Ridgway, och anlitar också Poirot och kapten Hastings för att vakta värdesakerna. Men på vägen visar det sig att en okänd person stulit obligationerna.
23"Plymouth-expressen"20 januari 1991 (1991-01-20)
Hercule Poirot utreder mordet på en ung rik arvtagerska, Florence Carrington, som reste med Plymouthexpressen. Hennes far miljonären Gordon Halliday är redo att spendera hela sin förmögenhet för att fånga sin dotters mördare. Dagen före sin död grälade Florence med sin före detta make Rupert och vägrade att ge honom de pengar han krävde, och sågs också i sällskap med sin beundrare greve de Rochefort, som hennes far kände som en bedragare. Florence blir mördad och smyckena som hon hade med sig blir stulna och detektiven inser att om han hittar smyckena så kommer han att hitta mördaren.
24"Getingboet"27 januari 1991 (1991-01-27)
På en byfestival träffar Hercule Poirot sin gamle vän John Harrison och hans fästmö, modellen Molly Dean. Harrison bjuder Poirot och Hastings på frukost veckan därpå. Samtidigt åker kommissarie Japp till sjukhuset med en blindtarmsinflammation. Den erfarne detektiven börjar misstänka att Molly Dean har en affär med skulptören Claude Langton, och Harrison gissar på det. Poirot förbryllas av en massa orelaterade fakta och inser att han måste förhindra det förestående mordet.
25"Tragedin på Marsdon Manor"3 februari 1991 (1991-02-03)
Ägaren till ett litet hotell i byn Marsdon, som skriver detektivromaner, bjuder in Hercule Poirot för att hjälpa honom att identifiera brottslingen i nästa bok, och detektiven anländer i tron att ett mord verkligen ägde rum i byn. Dagen därpå, i ett närliggande gods, blir Maltravers brutalt mördad. Enligt rykten är Marsdon Manor hemsökt och Maltrevers fru är övertygad om att hennes man, som lider av magsår, dog av skräck efter att ha sett spöket. Poirot kommer på ett listigt knep för mördaren.
26"De två ledtrådarna"20 januari 1991 (1991-01-20)
Kommissarie Japp, som är orolig för att han snart kommer att få sparken från polisen, vänder sig till Hercule Poirot för att få hjälp, eftersom det har skett en rad vågade rån bland representanter i societeten, och han kan inte hitta tjuven. Snart sker ett rån och Poirot anländer till Marcus Hardmans hus, en juvelsamlare från vilken ett smaragdhalsband har stulits. Här träffar den belgiska detektiven den ryska grevinnan Vera Rusakova och efter att ha förälskat sig i henne tillbringar han all sin tid med henne. Japp hittar ingen plats för sig själv - tiden går och det går inga framsteg i utredningen. Medan Poirot är upptagen med grevinnan gör kapten Hastings och miss Lemon en egen undersökning. Poirot vet dock mycket väl vem den skyldige är.
27"Äventyret med den spanska kistan"17 februari 1991 (1991-02-17)
Lady Chapperton ber den berömde Hercule Poirot att hjälpa henne, eftersom hon fruktar för sin vän Margaret Clayton och är övertygad om att Margarets man, som är svartsjuk på sin fru för alla han möter, kommer att döda henne. Poirot blir inbjuden till en informell mottagning med major Rich för att han ska ta en närmare titt på hennes svartsjuke make, men den senare kommer inte dit. Nästa dag hittades Edward Claytons kropp i en spansk kista i samma rum där banketten hade ägt rum dagen innan. Major Rich, som länge varit förälskad i Margaret, anhålls misstänkt för mord.
28"Äventyret med julpuddingen"24 februari 1991 (1991-02-24)
Prins Farouk av Egypten låter dåraktigt nog en ung främling bära en otroligt värdefull kunglig rubin, och hon stjäl den omedelbart. Hercule Poirot får i uppdrag av det brittiska utrikesdepartementet att hitta den kungliga rubinen och tjuven. Eftersom kapten Hastings har åkt för att fira jul i Skottland tillbringar Poirot julen hemma hos överste Lacy, en berömd egyptolog, en av de få personer som vet allt om den ovärderliga rubinen.
29"Mordet på maskeradbalen"3 mars 1991 (1991-03-03)
Hercule Poirot och kapten Hastings deltar i en maskeradbal för att hedra Segerdagen. När två deltagare i balen, klädda i kostymer av karaktärer från den italienska klassiska komedin, senare hittas döda, påbörjar Poirot sin egen undersökning. I fickan på ett av offren hittade polisen kokain. Det viktigaste för att lösa detta mysterium är att exakt bestämma tidpunkten för offrens död och fastställa identiteten på Viscount Cronshaws och skådespelerskan Coco Courtneys mördare. Poirot i BBC:s radioprogram avslöjar mördaren.
30"Mysteriet i Jaktvillan"10 mars 1991 (1991-03-10)
På inbjudan av Harington Pace följer Hercule Poirot med sin vän, kapten Hastings, på en jakttur, men här blir han förkyld och sjuk i influensa. Snart blir Pace mördad - liket hittas i hans eget jakthus. Genom att använda sin okände bror som skogvaktare vägrade Pace att ge honom ett litet lån som skulle göra det möjligt för honom att gifta sig. Hans två brorsöner ogillade också sin farbror, eftersom han mobbade dem så fort han ville. Svaret på detta mord för Poirot är att identifiera den mystiska hushållerskan Mrs. Middleton, som Harington Pace anställde en månad före de ödesdigra händelserna, och fastställa hennes verkliga roll i detta fall.

Säsong 4 (1992)[redigera | redigera wikitext]

Avsnitt Titel Premiärdatum
31"ABC-morden (långfilmsformat)"5 januari 1992 (1992-01-05)
Poirot får ett brev från en okänd person under pseudonymen "ABC". Mannen lovar att begå ett brott som polisen inte kan lösa. Snart sker flera mord och en alfabetisk järnvägskatalog hittas alltid på brottsplatsen. Seriemördaren är så förmäten att han skickar brev till Poirot, där han informerar om nästa brottsplats. Poirot gissar att mördaren inte är en galning som lider av en psykisk störning, utan en person som dödar sina offer med ett mycket specifikt motiv.
32"Den flygande döden (långfilmsformat)"12 januari 1992 (1992-01-12)
Efter en kort vila i Paris återvände Hercule Poirot till London med flyg. Efter att en av passagerarna, Madame Marie Giselle, dödats under flygningen med en förgiftad sydamerikansk pil är Poirot själv bland de misstänkta. Han tvingas erkänna för kommissarie Japp att han inte tål att flyga och därför inte märkte hur mordet gick till. Marie Giselle var ockrare och utpressare - och många passagerare på den olycksaliga flygningen hade ett motiv att ta hennes liv.
33"Skospännet (långfilmsformat)"19 januari 1992 (1992-01-19)
Tandläkaren Henry Morley hittades död med en skottskada i tinningen. Och även om detta dödsfall ser ut som ett uppenbart självmord, tror Poirot att tandläkaren inte sköt sig själv, utan blev skjuten av någon. Saker och ting blir ännu mer komplicerade när Mr. Amberiotis, en av Morleys patienter, plötsligt dör samma dag. Poirot är säker på att en mördare var inblandad i båda dödsfallen. Efter att ytterligare ett mord inträffat drar Poirot slutsatsen att mördaren har en medbrottsling.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från en annan språkversion av Wikipedia.
  1. ^ Bunson, Matthew (2000). The Complete Christie. New York: Pocket Books. sid. 398. ISBN 0-7434-0785-7 

Anmärkningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Avsnittet sändes först som ett avsnitt i två delar, där båda delarna sändes efter varandra. Efterföljande visningar och DVD-utgåvor presenterar det som ett enda långfilmsavsnitt.
  2. ^ Specialavsnitt till minne av hundraårsminnet av Agatha Christies födelse.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]