Magiska trekampen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Turneringen i Magisk Trekamp är en fiktiv tävling i J.K.Rowlings berättelser om Harry Potter.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Turneringen i Magisk Trekamp är en vänskapstävling mellan Europas bästa magiskolor: Hogwarts i Storbritannien, Durmstrang i (troligtvis) Bulgarien eller Bulgarien och Beauxbatons i Frankrike. Tävlingen började på 1200-talet, men efter många dödsfall så blev det ett uppehåll i tävlandet. 1994 bjöd Trolldomsministeriet dock in de andra skolorna till kamp igen och Hogwarts var värd för turneringen.

Pris[redigera | redigera wikitext]

Förutom äran får vinnaren 1000 galleoner och en pokal.

Uttagningen[redigera | redigera wikitext]

Den flammande bägaren avgör vilka som får ställa upp i turneringen. Ministeriet satte 1994 en lägsta åldersgräns på 17 år för tävlingsdeltagarna. Anmäler man sitt intresse och blir antagen som kämpe för sin skola så är det bindande, man kan inte dra sig ur. Under tävlingarna får ingen hjälpa deltagarna.

Turnering 1994-1995[redigera | redigera wikitext]

Deltagare[redigera | redigera wikitext]

De som valdes i 1994-1995 års upplaga var:

Grenarna[redigera | redigera wikitext]

Den första uppgiften var att hämta ett gyllene ägg som skyddades av en drake. Den vanns av Harry Potter och Viktor Krum. Vilken drakras deltagarna skulle möta lottades. Fleur fick den Walesiska gröna, Cedric den Svenska kortnosingen, Harry den Ungerska taggsvansen och Viktor den Kinesiska eldbollen.

Den andra uppgiften gick ut på att några personer som stod deltagarna närmast blivit tillfångatagna hos sjöfolket på botten av Svartsjön, som ligger vid Hogwarts. Deltagarnas uppgift var att rädda dem. För Harrys del var det hans bästa vän Ron Weasley som skulle räddas, Cedric skulle rädda sin kärlek Cho Chang, Viktor sin kärlek Hermione Granger, och Fleur sin lillasyster Gabrielle Delacour. Den andra uppgiften vanns av Harry Potter och Cedric Diggory. Men egentligen blev Harry trea då han inte bara räddade Ron utan också Fleur lillasyster då hon misslyckats med uppdraget, vilket gjorde att han förlorade tid. Domarna dömde till delad seger mellan Harry och Diggory för Harrys osjälviska räddningsinsats.

Den tredje uppgiften var att ta sig igenom en labyrint full av fällor. Harry Potter och Cedric Diggory var de första att nå pokalen som väntade i labyrintens slut och rörde vid den exakt samtidigt, vilket innebar att båda stod som segrare. Det visade sig dock att pokalen var en flyttnyckel som transporterade Cedric och Harry till en kyrkogård där Diggory mördades av Voldemorts tjänare Peter Pettigrew med Avada Kedavra-förbannelsen och Harry tvingades ge av sitt blod för att ge Voldemort en kropp igen. Voldemort misslyckades med att döda Harry som med nöd och näppe lyckades ta sig tillbaka och dessutom ta Cedrics kropp med sig.