Marodörer (Harry Potter)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Marodörerna är fyra fiktiva personer i J.K Rowlings Harry Potter-böcker. De fyra vännerna James Potter (Harrys pappa), kallad Tagghorn, Sirius Black (Tramptass), Remus Lupin (Måntand), och Peter Pettigrew (Slingersvans), gick på Hogwarts en generation före Harry Potter.

Deras vänskap antyds ha börjat under deras första eller andra år på Hogwarts. På deras femte år hade de blivit oregistrerade animagusar i syfte att göra Remus, som var varulv, sällskap. Det var under den tiden de skapade marodörkartan. James animagus var en kronhjort, Peters en råtta och Sirius en stor svart hund. De gick alla fyra i samma klass i Gryffindor, och de var i bråk med Slytherin, vilket visas i alla hemska trick de utförde mot Severus Snape.

Efter skolan gick alla fyra med i den första Fenixorden under det första kriget mot Voldemort och hans Dödsätare. Peter Pettigrew gick någon gång under denna tid över till Dödsätarna, och försåg dem med värdefull information om Orden. Hans värsta förräderi var att avslöja familjen Potters gömställe, som lagts på hans axlar att hemlighålla. Den 31 oktober 1981 mördade Voldemort James och Lily Potter, men han blev besegrad av bebisen Harry. Sirius Black var den enda som visste att endast Peter Pettigrew kunde ha förrått familjen Potter. Peter hade nämligen varit familjen Potters hemlighetsväktare, vilket innebar att han var den enda som kunde berätta var gömstället var.

När Sirius förstod att Peter hade förrått James och Lily, ställde han honom mot väggen på en livlig mugglargata. För att undkomma Sirus sprängde Peter allt omkring sig, vilket dödade tolv mugglare, och han låtsades att han blivit dödad. För att få detta trovärdigt högg han av sitt eget finger och lämnade det på gatan, som det enda kvarvarande av hans kropp. Han förvandlade sig sedan till en råtta och försvann från platsen. Black blev oskyldigt anklagad för händelsen och blev arresterad utan rättegång. Trollkarlsvärlden antog att det var Black som varit Potters hemlighetsväktare, eftersom han varit deras bäste vän.

Pettigrew var kvar i sin animagusform i tolv år, och var husdjur till den intet ont anande familjen Weasley, som döpte honom till Scabbers. Pettigrews historia var så trovärdig att till och med Remus Lupin trodde att Sirius gått över till Dödsätarnas sida och mördat sina vänner.

Black var fången i trollkarlsfängelset Azkaban i tolv år, då han av ren slump såg en bild av Scabbers i tidningen och förstod att Pettigrew överlevt. Sirius lyckades fly i sin animagusform för att hämnas på Pettigrew. Lupin var under denna tid lärare på Hogwarts, och hade förstått att Sirius var oskyldig. De två slog sig ihop för att döda Pettigrew, men han lyckades fly och återförena sig med Voldemort.

När Voldemort uppstod bildades en ny Fenixorden, och både Black och Lupin var medlemmar. Sirius blev i bok fem dödad av Dödsätaren Bellatrix Lestrange under striden på Trolldomsministeriet. I den sjunde och sista boken dör Remus Lupin och Peter Pettigrew. Slingersvans stryps av sin hand som han fick av Voldemort i den fjärde boken, då han visar barmhärtighet, eftersom han inte vill döda Harry och hans vänner. Remus blir dödad av Antonin Dolohov under striden på Hogwarts.


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia