Spökande Stugan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Spökande Stugan är en byggnad som dyker upp i böckerna och filmerna om Harry Potter.

Stugan ligger utanför byn Hogsmeade, den enda helt magiska byn i Storbritannien, som ligger på gångavstånd från Hogwarts. Spökande Stugan anses vara den mest hemsökta byggnaden i hela Storbritannien. Detta visar sig inte vara sant, får vi reda på i Harry Potter och fången från Azkaban.

Spökande Stugan byggdes någon gång runt 1969 så att Remus Lupin, som var en varulv, kunde gå dit under fullmåne, och förvandlas utan att skada människor. Stugan kan nås genom en tunnel under det Piskande Pilträdet. För att komma ner i denna tunnel måste man slå på trädets rot, så att det slutar slå. Lupin smugglades dit vid varje fullmåne av skolsköterskan, Madam Pomfrey. Byborna hörde naturligtvis ljud från stugan och misstog dessa ljud för argsinta andar. Detta rykte uppmuntrades av Hogwarts rektor, Professor Dumbledore för att dölja Lupins sanna identitet, vilket gav huset dess rykte.

Under Lupins femte eller sjätte år på skolan, spelade Sirius Black ett spratt med Severus Snape, genom att säga till honom att gå till det Piskande Pilträdet och trycka på roten för att öppna ingången till tunneln. Snape, som var nyfiken över Lupins regelbundna försvinnanden, gjorde som Black sa och skulle ha blivit svårt skadad, om inte dödad av varulven/Lupin om inte Harrys pappa, James Potter hade räddat honom i sista sekunden.

I Harry Potter och fången från Azkaban får Spökande Stugan en framträdande roll då Sirius Black återvänder till skolan. Black drar med sig Ron Weasley och dennes råtta, Scabbers, in i tunneln för att döda Scabbers. Det avslöjas att Scabbers i själva verket är en Animagus och trollkarlen Peter Pettigrew; Blacks före detta vän, den som förrådde Harrys föräldrar för Lord Voldemort, ett brott som Black hade blivit anklagad och dömd för.

Harry och Hermione jagade efter Ron i tunneln, omedvetna om att den svarta hund som släpade iväg med Ron egentligen var Sirius Black i animagus-form. Efter ett tag får de sällskap av professor Lupin (han såg dem på 'Marodörkartan'), som berättar historien om Spökande Stugan och Peter Pettigrew. Det är i Spökande Stugan Harry får veta och Peter Pettigrew erkänner, att det var han som förrådde James och Lily Potter, vilket ledde till deras död.

I Harry Potter och Fenixorden diskuterade Harry, Hermine, Ron, Neville Longbottom, Luna Lovegood och Ginny Weasley huruvida Spökande Stugan var en lämplig plats för Dumbledores Armé att öva i, men Harry säger att det är för trångt. Och i Harry Potter och dödsrelikerna användes stugan som ett tillfälligt högkvarter under Striden om Hogwarts av Voldemort. Det är i den Spökande Stugan han dödar Severus Snape.