Vem satte dit Roger Rabbit?

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För Game Boy-spelet, se Who Framed Roger Rabbit (Game Boy-spel).
Vem satte dit Roger Rabbit
(Who Framed Roger Rabbit)
Vem satte dit Roger Rabbit
Genre Komedi
Fantasy
Animation
Regissör Robert Zemeckis
Producent Frank Marshall
Robert Watts
Manus Jeffrey Price
Peter S. Seaman
Baserad på Who Censored Roger Rabbit? av
Gary K. Wolf
Skådespelare Bob Hoskins
Christopher Lloyd
Charles Fleischer
Stubby Kaye
Joanna Cassidy
Originalmusik Alan Silvestri
Fotograf Dean Cundey
Klippning Arthur Schmidt
Produktionsbolag Touchstone Pictures
Amblin Entertainment
Silver Screen Partners
Distribution Buena Vista Distribution
Premiär
Speltid 104 minuter
Land USA USA
Språk Engelska
Budget $70 miljoner
Intäkter $329 803 958
IMDb SFDb

Vem satte dit Roger Rabbit (engelska: Who Framed Roger Rabbit) är en amerikansk delvis animerad fantasy-komedi från 1988, regisserad av Robert Zemeckis. Filmen utspelar sig år 1947 i ett alternativt Los Angeles där tecknade figurer interagerar med människor. Filmen hade biopremiär i USA den 21 juni 1988.[1]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmdirektören R K Maroon har bekymmer med sin största tecknade stjärna, kaninen Roger Rabbit, som börjat spela dåligt och glömma sina repliker. Han misstänker kärleksbekymmer och anlitar den något bedagade privatdeckaren Eddie Valiant för att skugga Roger Rabbits hustru Jessica. Eddie hatar tecknade figurer sedan en sådan dödade hans bror, men åtar sig uppdraget för att han behöver pengar. Han upptäcker att Jessica har en affär med leksaksfabrikanten Marvin Acme. När Roger Rabbit får veta detta blir han helt förkrossad, och morgonen därpå hittas mr Acme mördad. Allt tyder på att Roger är den skyldige, och Eddie tror att fallet är avslutat för hans del. Men på kvällen dyker Roger Rabbit upp i hans lägenhet och lyckas övertyga Eddie om att han är oskyldig. Tillsammans ger de sig ut på ett hejdlöst äventyr för att ta reda på vem som egentligen ligger bakom.

Huvudfigurer[redigera | redigera wikitext]

Roger Rabbit till vänster.
 • Eddie Valiant (spelad av Bob Hoskins) - Eddie är en privatdeckare som hatar tecknade figurer men som ändå blir indragen i ett drama mellan sådana.
 • Roger Rabbit (röst av Charles Fleischer) - Roger är en skojfrisk tecknad kanin som blir anklagad för ett mord som han inte begått.
 • Baby Herman (röst av Lou Hirsch) - "har en femtioårings lust men en treårings 'petterniklas'.
 • R K Maroon (spelad av Alan Tilvern) - ägare till och chef för Maroon Cartoons, som bland annat har Roger Rabbit och Baby Herman i sitt stall.
 • Marvin Acme (spelad av Stubby Kaye) - äger Acmes leksaksfabrik - "If it's Acme, it's a gasser!"
 • Domare Doom (spelad av Christopher Lloyd) - En mystisk, skrämmande och svartklädd figur som har uppfunnit ett sätt att göra sig av med tecknade figurer på.
 • Jessica Rabbit (röst av Kathleen Turner och Amy Irving (sång)) - Jessica är Rogers storbystade fru och ingen kanin som namnet antyder, utan en tecknad människokvinna med rött hår och röd klänning. "I'm not bad, I'm just drawn that way!"
 • Vesslorna - En grupp med lömska animerade vesslor som arbetar som hantlangare åt domare Doom:
  • Smartass: Vesslornas ledare bär en ljusrosa svid och en stor hatt i samma färg. använder revolver som vapen. Talar konstigt ibland.
  • Psycho: Den galnaste av vesslorna. Bär en vit tvångströja och använder en rakkniv som vapen. Har spikigt hår, utstående tänder och stirrig blick.
  • Greasy: En Don Juan bland vesslor. Bär gröna kläder och grön hatt, gillar att använda en dolk. Bär också byxor som är ovanligt långt uppdragna.
  • Wheezy: En kedjerökande vessla. Bär vit skjorta och svart väst. har en massa cigaretter i hatten och använder en kpist som vapen.
  • Stupid: Den dummaste, men också starkaste, av vesslorna. Har en utpetande tand, bär randig t-shirt, propellermössa samt skor med oknutna skosnören. Använder sig av ett baseballträ som vapen.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Vem satte dit Roger Rabbit är samproducerad av Disneybolaget Touchstone Pictures och Steven Spielbergs filmbolag Amblin Entertainment. Filmen kombinerar animerade figurer och skådespelare och är baserad på Gary K. Wolfs roman Who Censored Roger Rabbit?. Filmen är regisserad av Robert Zemeckis. Vem satte dit Roger Rabbit är unik på så sätt att det är enda gången på film som figurer från konkurrerande animationstudior som Musse Pigg och Snurre Sprätt respektive Kalle Anka och Daffy Anka förekommer samtidigt och interagerar med varandra, en s.k. crossover.

Filmen vann tre Oscar, för bästa klippning, bästa ljudeffekter och bästa specialeffekter. Chefsanimatören Richard Williams erhöll dessutom en hedersoscar för sitt arbete med filmen. År 1989 uppföljdes filmen med tre kortfilmer, Roger Rabbit shorts.

Rollista (urval)[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”Vem satte dit Roger Rabbit?”. Disneyania. 28 mars 1988. http://www.d-zine.se/filmer/rogerrabbit.htm. Läst 20 augusti 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]