Bibelkanon

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Bibelkanon eller Bibelns kanon är den lista över böcker som ingår i Bibeln. Katolska Kyrkan, de ortodoxa kyrkorna, de orientaliska kyrkorna och de protestantiska kyrkorna har alla olika sådana listor.

Gamla Testamentets kanon bildar grunden för den kanon som i kristendomen kallas Gamla Testamentet och Nya Testamentet. Gamla och Nya Testamentets kanon har kommit till på lite olika sätt. Se Gamla Testamentets kanon för mer information om innehållet i denna del av kanon.

Nya Testamentet ser nu praktiskt taget likadant ut i alla kristna kyrkor[källa behövs], men historiskt finns det skillnader. Utvecklingen under 100-talet gav de flesta kyrkor en samling som innehöll de nuvarande fyra evangelierna, Apostlagärningarna, tretton brev av Paulus, första Petrusbrevet och första Johannesbrevet[källa behövs]. Av dagens böcker var sju inte allmänt accepterade: Hebreerbrevet, Jakobsbrevet, andra Petrusbrevet, andra och tredje Johannesbrevet, Judasbrevet och Uppenbarelseboken[källa behövs]. Å andra sidan accepterades på vissa håll skrifter som Barnabasbrevet och Hermas Herden som kanoniska[källa behövs]. Under 200-talet utkristalliserade sig en mer uniform lista[källa behövs]. På 300-talet kom auktoritativa uttalanden, först från olika biskopar, senare från synoder och koncilier[källa behövs]. Dagens lista på 27 böcker förekommer första gången i Athanasius' påskbrev från 367[källa behövs].

Se även: Kanon (religion)

Litteratur[redigera | redigera wikitext]