Cypriotiska köket

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Cypriotiska köket är de matvanor och den matkultur som brukas av cyprioter. Köket är ett typiskt medelhavskök, som har formats av både Cyperns historia och andra kulturer.

Cyprioterna, som till 80 procent är av grekiskt ursprung och 20 procent är turkiskt ursprung, har under historien ockuperats av flera olika samhällen. Landet blev först självständigt 1960. Det grek- och turkcypriotiska köket består av många grillrätter och grytor, ofta smaksatta med citron, yoghurt, persilja och vitlök, och är i allmänhet mindre skarp än köken från Mellanöstern. Man använder i allmänhet mer kryddor och örter, såsom mynta, koriander, dragon, basilika, kardemumma, kanel, portlak och rucola än det grekiska köket. Vanligt förekommande kryddor i Turkiet, såsom kummin och chilipeppar, är sällsynta.

Viner från Cypern har länge varit känt utanför gränserna, exempelvis i det antika Rom, och används i köket. Under den moderna tiden har brittiska, europeiska och asiatiska matvanor beblandats med de cypriotiska, speciellt indiska ingredienser såsom curry och ingefära.

Typiska ingredienser[redigera | redigera wikitext]

Haloumi

Emedan Cypern är ett skogbeklätt land med mycket berg och bördig jord, är landet rikt på frukter och grönsaker, såsom äpple, päron, persika samt vinproduktion. Olika regioner odlar olika växter. Exempelvis är Limassol rikt på apelsin- och grapefruktträd, medan den sydöstra delen av Cypern är rikt på potatis, äggplanta, tomat, gurka och lök. Fikon och granatäpplen växer mycket i nordvästra delen av ön, medan den sydvästra delen är rik på bananodlingar.

Kött spelar en stor del av det cypriotiska köket, särskilt lamm, gris, fåglar och kaniner. Nötköttet är inte så populärt, dels på grund av den begränsade betesmarken. Haloumi och annan ost, tillverkad på får- eller komjölk är vanlig, såväl som ägg. Ehuru Cypern är en ö, är intaget av fisk lågt. Om man äter fisk, är det ofta svärdfisk, tonfisk eller bläckfisk.

Typiska rätter[redigera | redigera wikitext]

Soppor och olika sorters meze är vanliga förrätter. Huvudrätterna utgörs ofta av stekta kötträtter smaksatta med bland annat kanel, kryddnejlika och örtkryddade grytor. Grytor äts dock oftast inte på vardagar utan snarare på helger.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, Zyprische Küche, 20 november 2009.