Emmer

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Emmer
Ax från emmer.
Ax från emmer.
Systematik
Rike Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Klass Enhjärtbladiga växter
Ordning Poales
Familj Poaceae
Släkte Triticum
Art ''T. dicoccum''
Vetenskapligt namn
§ 'Triticum dicoccum'
Auktor Schrank
Synonymer
T. dicoccon
T. turgidum subsp. dicoccum

Emmer, eller Triticum dicoccum, är en slags vete som mycket länge har använts som ingredienser i bland annat bröd och gröt. Emmer är en gömfröig gräsart av vetesläktet (Triticum), och växer vilt främst i den bördiga halvmånen i Mellanöstern, men har även på något sätt letat sig in till Sverige. I nuläget växer den inte vilt, men under bronsåldern fanns vilda emmerarter i Sverige, vilket man kan se på olika fynd av förkolnade frön. Växten liknar vete mycket, och är för ett otränat öga nästan identisk.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Emmerns historia börjar i Mellanöstern, och kanske lite mer bestämt i Israel. År 1906 hittades nämligen vid en boplats vid den israeliska staden Rosh Pinna ett antal fröer i såväl gravar som i själva boplatsen, vilka kan tolkas som emmer. Därmed bör växten ha sitt ursprung som föda minst 19 000 år tillbaka, från denna ålder är boplatsen. Man har i de närliggande områdena dessutom hittat avtryck i keramikskärvor från emmerfrön, vilka dateras till 10 000 f.Kr.

Den odlade emmern skapades troligen omkring 7.000 f. Kr. genom hybridisering mellan vilt enkorn och Tandat bockvete.[1]

Under bronsåldern tycks emmer ha börjat komma till Sverige, vilket kan ses på ett antal fynd. 281 förkolnade emmerfrön förekom på en småländsk boplats vid Gunnarstorp, fem frön hittades vid Årby i Mälardalen, 34 vid Skavsta i Mälardalen, 6 stycken vid Elestorp i Halland med mera. Emmern tycks ha spelat en stor roll för vår överlevnad under bronsåldern.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Engelskspråkiga Wikipedia.
  • "Möre, historien om ett småland" av arkeologerna på Kalmar läns museum.
  1. ^ Nationalencyklopedin multimedia plus, 2000 (uppslagsord Veten)