Mimikry

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Mimicry)
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Mimikry (olika betydelser).

Mimikry[1] eller mimicry betyder ungefär skyddande likhet, och är en form av beteende eller utseende främst utvecklat bland mindre djur, särskilt insekter, där arten på något sätt imiterar en annan arts utseende, genom adaptiv färgteckning, eller beteende. Vanligt är att härma en art som på något sätt är farlig, för att på så sätt undvika predatorer. Ett exempel är blomflugor, där många arter liknar getingar. Detta ska inte förväxlas med kamouflage, där man istället för att härma andra djurarter och synas mer, istället försöker smälta in med den omgivande miljön och synas mindre.

Bland vissa växter förekommer också mimikry. Osmältbara frön kan påminna om frön som är smakliga och näringsrika vilket gör att de sprids.[källa behövs]

Bates och Müllers mimikry[redigera | redigera wikitext]

Flyttblomfluga som liknar en geting.

Man brukar skilja mellan Bates och Müllers mimikry. Båda upptäcktes i Sydamerikas regnskogar hos fjärilar som är bytesdjur för fåglar. De är uppkallade efter sina upptäckare, Henry Walter Bates respektive Fritz Müller.

Bates mimikry innebär att en ofarlig och ätlig art imiterar en giftig eller oätlig art. Oftast har denna varningsfärger (exempelvis gult, rött, svart). Detta förutsätter att den oätliga arten är tillräckligt vanlig i förhållande till imitatören.

Müllers mimikry innebär att två arter som båda är giftiga eller oätliga liknar varandra. Detta förklaras av att varje fågel måste lära sig vilka insekter som är ätliga genom att smaka på några individer, vilket betyder en viss "kostnad" även för en oätlig art. Denna "kostnad" minskar om flera oätliga arter liknar varandra.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ SAOL, sid:574 (Mimikkry)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]