Göteborg Basketball Festival

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Göteborg Basketball Festival
Sport(er)Basket
PlatsGöteborg, Sverige Sverige
TidpunktKristi himmelsfärdshelgen
År1979-

Göteborg Basketball Festival är en basketturnering som äger rum i Göteborg under Kristi himmelsfärdshelgen varje år, med premiär 1979.[1] Turneringen räknas som Europas största ungdomsbasketturnering. Arrangerande klubb är Högsbo Basket.

Under de första 17 åren som turneringen existerade gick den under namnet Casio Cup. De första åren var det knappt 100 lag med, men allt eftersom växte turneringen och nu är det ca 500 deltagande lag varje år främst från norra Europa. År 2022 deltog 720 lag.

Turneringen har hela tiden satsat på att vara den perfekta säsongsavslutningen för alla lag med alla typer av kunnande och förutsättningar. Man ska ha så skoj som möjligt på planen och vid sidan om.

Under historiens lopp har mer än 500 000 ideella timmar arbetats av lojala föräldrar, spelare och ledare i Högsbo Basket. På senare år har man också tagit hjälp av andra föreningar för att klara av storleken på turneringen. Nästan 7 000 deltagare spelar under fyra intensiva dagar, 1 300 matcher i 30 sporthallar i turneringsstaden Göteborg. Så gott som samtliga svenska dam- och herr-landslagsspelare har någon eller några gånger upplevt festivalstämningen i turneringsstaden Göteborg.

Under de senaste åren har det internationella inslaget i turneringen ökat. Sammanlagt har lag från 20 nationer deltagit i turneringen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]