Karl

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Karl eller Carl är ett gammalt nordiskt mansnamn, som är identiskt med substantivet karl (fri man)[1]. I Sverige har många kungar och prinsar burit detta namn. Det äldsta svenska belägget är en runinskrift från 1000-talet, ristad av sjöfarare från dåvarande Sverige på en sten på en ö vid floden Djneprs mynning i Svarta havet: Grane gjorde denna stenkista efter Karl, sin bolagsman.

Namnet hör till de allra vanligaste mansnamnen. Stavningen Karl är det tredje vanligaste mansnamnet i Sverige och bars den 31 december 2006 av 221 073 personer, varav 65 794 hade det som tilltalsnamn. Stavningen Carl är det 15:e vanligaste mansnamnet i Sverige och bars den 31 december 2006 av 120 028 personer, varav 25 093 hade det som tilltalsnamn.

År 2003 fick 5 614 pojkar namnet, varav 622 fick det som tilltalsnamn. Namnet förekommer också i flera dubbelnamn som Carl-Johan, Karl-Axel, etc. Dubbelnamnen kan skrivas med eller utan bindestreck.

Namnsdag: 28 januari, vilket ursprungligen är Karl den stores minnesdag. I den moderna svenska almanackan (från 1986) delas namnsdagen med Karla.

Andra betydelser:

Motsvarade namn på andra språk[redigera | redigera wikitext]

Namnet Karl har motsvarigheter på många andra språk. På de övriga nordiska språken och på tyska är formen densamma som på svenska. På finska är den normala formen Kaarle. På engelska och franska är namnet Charles (vilket uttalas olika), på spanska och portugisiska Carlos, på katalanska Carles, på italienska Carlo, på rumänska Carol, på polska Karol, på litauiska Karolis, på tjeckiska Karel och på ungerska Károly. Alla dessa former brukar översättas till Karl när de burits av framlidna kungligheter.

Bärare[redigera | redigera wikitext]

Kungligheter och furstar[redigera | redigera wikitext]

Övriga personer med namnet Karl eller Carl[redigera | redigera wikitext]

Personer med sammansättning av namnet Karl eller Carl[redigera | redigera wikitext]

Fiktiva personer med förnamnet Karl/Kalle[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ NE.se. ”Karl”. http://www.ne.se/lang/karl/221916. Läst 14 maj 2009.