Bosnien och Hercegovinas herrlandslag i fotboll

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Bosnien och Hercegovinas herrlandslag i fotboll
Flag of Bosnia and Herzegovina.svg
Fotbollsförbund N/FSBiH
Förbundskapten Safet Sušić
Lagkapten Edin Dzeko
FIFA-rankning 26 (23 oktober 2014)[1]
Flest landskamper Zvjezdan Misimović
 • Antal landskamper 73
Flest mål Edin Dzeko
 • Antal mål 29
Första landskamp
 Albanien 2 – 0 Bosnien-Hercegovina Bosnien och Hercegovina
(Tirana, Albanien 30 november 1995)
Största vinst
Bosnien och Hercegovina Bosnien-Hercegovina 7 – 0 Estland 

(Zenica, Bosnien & Hercegovina, 10 september 2008)

 Liechtenstein 1 – 8 Bosnien-Hercegovina Bosnien och Hercegovina
(Vaduz, Liechtenstein, 7 september 2012)
Största förlust
 Argentina 5 – 0 Bosnien-Hercegovina Bosnien och Hercegovina
(Córdoba, Argentina, 14 maj 1998)

Bosnien och Hercegovinas herrlandslag i fotboll representerar Bosnien och Hercegovina i internationella fotbollslandskamper. De spelade sin första officiella match i slutet av november 1995 efter separationen från det forna Jugoslavien.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Bosniska fans under en match mot Georgien.

Bosnien och Hercegovinas fotbollsförbund bildades 1992 då landet förklarade sig självständigt. På grund av kriget som då pågick i det forna Jugoslavien kunde man inte spela fotboll under normala omständigheter. Därför blev man medlem i FIFA först 1996 (medlemsansökan hade dock skickats in redan 1992[2]) och därefter även i UEFA år 1998. Före 1992 spelade bosnier för Jugoslaviens räkning.

Den första landskampen spelades egentligen i Teheran den 6 juni 1993, där Iran åkte på en hemmaförlust med 1-3. Detta räknas dock inte som den första officiella matchen då Bosnien och Hercegovina befann sig i krig och var varken medlem i FIFA eller UEFA. Den första "riktiga" landskampen spelades istället den 30 november 1995 i Tirana mot Albanien, denna match förlorade Bosnien och Hercegovina med 2-0.

Världsmästerskapet i fotboll[redigera | redigera wikitext]

Frankrike 1998[redigera | redigera wikitext]

Det första kvalet man deltog i var det till VM i Frankrike 1998. Bosnien och Hercegovina hade väldigt begränsade framgångar och man fick till slut nöja sig med en fjärdeplats bakom Danmark, Kroatien och Grekland. Däremot lyckades man slå Slovenien både på hemma- och bortaplan (1-2, 1-0) samt gruppettan Danmark med hela 3-0 i Sarajevo. Det var meningen att Bosnien och Hercegovina skulle spela sin första match på hemmaplan i oktober 1996, detta blev dock inte fallet på grund av säkerhetsrisken i regionen och istället spelades matchen i Bologna, Italien. Det var först i april 1997 som ett gästande lag togs emot i Sarajevo för en kvalmatch, däremot så hade man spelat vänskapsmatcher där innan, bland annat mot Italien i november 1996. Man skrällvann med 2-1.

Japan/Sydkorea 2002[redigera | redigera wikitext]

Efter att ha missat EM i Belgien och Nederländerna så var det VM-kvalet till Japan och Sydkorea 2002 som stod på tur. Även här blev det ett resultatmässigt misslyckande där man fick nöja sig med en fjärdeplats i en grupp med totalt fem lag. Det enda landet som var sämre var Liechtenstein, vilket också var det enda lag Bosnien och Hercegovina slog i båda matcherna. I oktober 2001 spelade man sin sista match och slog just Liechtenstein med 5-0, vilket var ett målrekord för Bosnien och Hercegovina, ett rekord som skulle hålla sig i ungefär sju år. Man tog även två poäng mot Israel och Österrike, båda på hemmaplan. Kvalet i sin helhet blev ett fiasko och förmodligen det sämsta som Bosnien och Hercegovina gjort.

Tyskland 2006[redigera | redigera wikitext]

EM-kvalet till Portugal 2004 blev en riktig klassiker bland bosniska och hercegovinska fans, man hade i stort sett snubblat på mållinjen när man inte lyckades slå Danmark på hemmaplan, en seger som hade garanterat en plats i Portugal. Bosnien och Hercegovina spelade lika (1-1) och fick stanna hemma, men aldrig tidigare hade man varit så nära. Däremot så ökade landslagets popularitet väldigt mycket vilket var positivt för det nästkommande kvalet till VM i Tyskland 2006. Trots att man i kvalgruppen hade lag som Spanien, Belgien och grannlandet Serbien och Montenegro så gjorde man en väldigt respektabel insats och slutade till slut på en tredjeplats, fyra poäng bakom Spanien och sex poäng bakom Serbien och Montenegro. Bland resultat som står ut hamnar bland annat båda matcherna mot Spanien som slutade oavgjort (1-1, 1-1) samt den väldigt viktiga segern mot Belgien på hemmaplan (1-0). Bakom Bosnien och Hercegovina hamnade Belgien, Litauen och San Marino.

Sydafrika 2010[redigera | redigera wikitext]

Efter att ha upplevt ett riktigt fiasko i kvalet till Österrike och Schweiz 2008 så laddade man om batterierna och fick en liknande grupp som i det förra VM-kvalet, nu bestod gruppens motståndare av Spanien, Turkiet, Belgien, Estland och Armenien. Efter en väldigt bra insats så lyckades Bosnien och Hercegovina till slut säkra andraplatsen i gruppen med en match mot Estland där man vann med 0-2. Till slut så förlorade man båda playoff-matcherna mot Portugal (1-0, 0-1) och misslyckades att kvala in till VM. Detta är för närvarande Bosnien och Hercegovinas allra bästa resultat sedan självständigheten.

Brasilien 2014[redigera | redigera wikitext]

Bosnien och Hercegovina tog förstaplatsen i gruppen och blev därmed klara för sitt första stora mästerskap, VM i Brasilien 2014.

Världsmästerskap Status Resultat
USA 1994 Deltog inte -
Frankrike 1998 Inte kvalificerade 4 av totalt 5 lag
Japan Sydkorea 2002 Inte kvalificerade 4 av totalt 5 lag
Tyskland 2006 Inte kvalificerade 3 av totalt 6 lag
Sydafrika 2010 Inte kvalificerade (förlust i playoff) 2 av totalt 6 lag
Brasilien 2014 kvalificerade 1 av totalt 6 lag

Den 16 juni 2014 gjorde Vedad Ibišević det först målet för Bosnien och Hercegovina i VM. Då dom mötte Argentina men förlorade med 2-1.

Europamästerskapet i fotboll[redigera | redigera wikitext]

Belgien/Nederländerna 2000[redigera | redigera wikitext]

Bosnien och Hercegovina ville vara med redan i kvalet till EM i England 1996, detta fick man dock inte eftersom kriget fortfarande pågick. Istället fick man vänta på nästa chans, vilket var EM i Belgien och Nederländerna 2000. Man gjorde en bra insats och slutade på en tredjeplats med lika många poäng som Estland och Litauen men 19 poäng från Tjeckien och 7 poäng bakom Skottland som slutade på första respektive andra plats.

Portugal 2004[redigera | redigera wikitext]

Efter en dålig insats i VM-kvalet 2002 så skulle man spela om en plats i Portugal 2004. Det började väldigt dåligt för Bosnien och Hercegovina, man förlorade mot Rumänien med 0-3 på hemmaplan, samt mot Norge på bortaplan med 2-0. Man lyckades dock komma igen och bland annat så fick Danmark se sig besegrade hemma i Köpenhamn med 0-2. Man slog även Luxemburg i båda möten(2-0,1-0) samt Norge hemma(1-0). När sista matchen kom så var fortfarande inte gruppettan spikad, Bosnien och Hercegovina kunde ha säkrat resan till Portugal med en seger över Danmark på hemmaplan. Detta blev dock inte fallet och man fick istället nöja sig med fjärdeplatsen, endast två poäng bakom Danmark, samt en poäng bakom Rumänien och Norge.

Österrike/Schweiz 2008[redigera | redigera wikitext]

Efter två bra insatser i kvalen 2004 och 2006, så var Bosnien och Hercegovinas fans väldigt optimistiska. I kvalet till Österrike och Schweiz så fick man en väldigt bra grupplottning med Grekland, Turkiet, Norge och Ungern som huvudmotståndare till en av de två platserna som skulle leda till slutspelet. Detta kvalet visade sig bli en riktig katastrof, bland annat för att man förlorade med resultat som 1-3 mot Ungern och 0-4 mot Grekland på hemmaplan. Landslaget drabbades efter det av en bojkott där näst intill alla bästa spelare vägrade spela för landslaget eftersom de ansåg att det var alldeles för mycket politik och smutsiga affärer involverade i landets fotbollsförbund. Trots den dåliga situationen så lyckades man sluta på en fjärdeplats av totalt sju lag i gruppen, däremot så var man långt ifrån toppstriden med Grekland, Turkiet och Norge, man fick nöja sig med att hamna en poäng ovanför Moldavien och Ungern, samt Malta som kom sist. Innan början på VM-kvalet 2010 så lyckades man få ordning på landslaget och de flesta av spelarna som bojkottade spel i landslaget kom tillbaks.

Polen/Ukraina 2012[redigera | redigera wikitext]

Bosnien och Hercegovina lyckades återigen sluta på en stabil andraplats i gruppen, den här gången hela 6 poäng för trean Rumänien. I den sista matchen hade man chansen att vinna hela gruppen men för det krävdes vinst mot Frankrike i Paris. Bosnien och Hercegovina började bra och tog ledningen genom Džeko i första halvleken. Frankrike hade problem med att göra mål men fick till slut en straff i 76:e minuten vilket gjorde att de slutade som gruppetta. I playoff-matcherna mellan grupptvåarna så fick man precis som 2010 möta Portugal, första matchen i Zenica slutade 0-0 men i Lissabon åkte Bosnien och Hercegovina på en stor förlust när Portugal vann med 6-2.

Europamästerskap Status Resultat
England 1996 Deltog inte -
Belgien Nederländerna 2000 Inte kvalificerade 3 av totalt 6 lag
Portugal 2004 Inte kvalificerade 4 av totalt 5 lag
Österrike Schweiz 2008 Inte kvalificerade 4 av totalt 7 lag
Polen Ukraina 2012 Inte kvalificerade (förlust i playoff) 2 av totalt 6 lag
Frankrike 2016 - -

Trupp[redigera | redigera wikitext]

# Pos. Namn Födelsedatum (ålder) Matcher Mål Klubb
MV Asmir Begović 20 juni 1987 (27 år) 27 0 England Stoke City
MV Jasmin Fejzić 15 maj 1986 (28 år) 0 0 Tyskland Aalen
F Avdija Vršajević 6 mars 1986 (28 år) 11 0 Kroatien Hajduk Split
F Ermin Bičakčić 24 januari 1990 (24 år) 6 1 Tyskland Eintracht Braunschweig
F Toni Šunjić 15 december 1988 (26 år) 5 0 Ukraina Zorya Luhansk
F Sead Kolašinac 20 juni 1993 (21 år) 1 0 Tyskland Schalke 04
MF Zvjezdan Misimović 5 juni 1982 (32 år) 79 25 Kina Guizhou Renhe
MF Miralem Pjanić 2 april 1990 (24 år) 46 8 Italien Roma
MF Senijad Ibričić 26 september 1985 (29 år) 41 4 Turkiet Kayseri Erciyesspor
MF Sejad Salihović 8 oktober 1984 (30 år) 39 4 Tyskland 1899 Hoffenheim
MF Haris Medunjanin 8 mars 1985 (29 år) 32 5 Turkiet Gaziantepspor
MF Adnan Zahirović 23 mars 1990 (24 år) 20 0 Tyskland Bochum
MF Edin Višća 17 februari 1990 (24 år) 7 0 Turkiet İstanbul BB
MF Izet Hajrović 4 augusti 1991 (23 år) 4 1 Turkiet Galatasaray
MF Zoran Kvržić 7 augusti 1988 (26 år) 2 0 Kroatien Rijeka
MF Tino-Sven Sušić 13 februari 1992 (22 år) 0 0 Kroatien Hajduk Split
MF Anel Hadžić 16 augusti 1989 (25 år) 0 0 Österrike Sturm Graz
A Edin Džeko 17 mars 1986 (28 år) 59 33 England Manchester City
A Vedad Ibišević 6 augusti 1984 (30 år) 52 20 Tyskland Stuttgart

Rekord och statistik[redigera | redigera wikitext]


Flest framträdanden[redigera | redigera wikitext]

# Name Career Caps Goals
1
Zvjezdan Misimović
2004– 79 25
2
Emir Spahić
2003– 71 3
3
Edin Džeko
2007– 59 33
4
Vedad Ibišević
2007– 52 20
5
Elvir Bolić
1996–2008 51 22
6
Sergej Barbarez
1998–2006 48 17
7
Vedin Musić
1995–2007 45 0
8
Miralem Pjanić
2008– 46 8
9
Hasan Salihamidžić
1996–2006 44 6
10
Kenan Hasagić
2002–2012 43 0


Flest mål[redigera | redigera wikitext]

# Name Career Goals Caps
1
Edin Džeko
2007– 33 59
2
Zvjezdan Misimović
2004– 25 79
3
Elvir Bolić
1996–2006 22 51
4
Vedad Ibišević
2007– 20 52
5
Sergej Barbarez
1998–2006 17 48
6
Elvir Baljić
1996–2005 14 38
7
Zlatan Muslimović
2006–2011 12 30
8
Miralem Pjanić
2008– 8 46
9
Hasan Salihamidžić
1996–2006 6 44
10
Dželaludin Muharemović
1997–2001 6 18

Kända spelare[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”FIFA/Coca-Cola World Ranking”. Fifa. 23 oktober 2014. http://www.fifa.com/worldranking/rankingtable/index.html. Läst 26 oktober 2014. 
  2. ^ "The Early Beginnings of Bosnian Football 1993-2002". Bhdragons.com. Läst 22 juni 2014. (engelska)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]