Wales herrlandslag i fotboll

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Wales herrlandslag i fotboll
Flag of Wales.svg
Smeknamn The Dragons
Förbund Football Association of Wales
Federation Uefa
Förbundskapten Wales Chris Coleman
FIFA-rankning 56 (1 december 2013) [1]
Flest landskamper Neville Southall
 • Antal landskamper 92
Flest mål Ian Rush
 • Antal mål 28
Första landskamp
 Skottland 4–0 Wales 
(Glasgow, 25 mars 1876)
Största vinst
 Wales 11–0 Irland 
(Wrexham, 3 mars 1888)
Största förlust
 Skottland 9–0 Wales 
(Glasgow, 23 mars 1878)
Världsmästerskap
 Spelade mästerskap 1
  Guld 0
  Silver 0
  Brons 0
Olympiska spelen
 Spelade turneringar 0
  Guld 0
  Silver 0
  Brons 0
Europamästerskap
 Spelade turneringar 1
  Guld 0
  Silver 0
  Brons 0

Wales fotbollslandslag representerar Wales i fotboll. Nationalarena är Millennium Stadium i Cardiff.

  • VM i fotboll: Kvartsfinal 1958, enda stora mästerskap man kvalificerat sig till.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Första matchen spelades i Glasgow den 25 mars 1876, och slutade med nederlag, 0-4 mot Skottland.

1950-talet[redigera | redigera wikitext]

1950 är första VM-slutspel Wales deltog i kvalet till och laget slutar sist i sin kvalgrupp med England, Skottland och Nordirland före sig.

1958 fick den "gyllene generationen" med Ivor Allchurch, Alf Sherwood, Jack Kelsey och John Charles en ny chans. I samma grupp som Tjeckoslovakien och Östtyskland vann de hemma och förlorade borta och slutade på en andra plats. Där skulle drömmen ha tagit slut om inte Egypten och Sudan vägrat möta Israel och Indonesien velat ha neutral plan. Detta gjorde att Wales gavs en ny möjlighet att kvala till VM-slutspelet i Sverige eftersom Fifa gav en andraplacerad nation från Europa chansen att spela mot Israel. Lotten avgjorde att det blev Wales, som vann med 2–0 på Ramat Gan-stadion och med 2–0 på Ninian Park i Cardiff. Wales gick således för första gången vidare till ett VM-slutspel.

Wales spelade oavgjort i alla sina matcher i en svår grupp med värdlandet Sverige, finalförlorarna från VM 1954, Ungern, och Mexiko. I omspel mot Ungern vann Wales med 1-0. Kvartsfinalen vann Brasilien med 1-0 efter mål av Pelé.

1970-talet[redigera | redigera wikitext]

1976 var Wales nära att nå sitt första EM-slutspel. Wales hade vunnit sin grupp före Österrike, Ungern och Luxemburg och fick därmed spela en playoffmatch mot Jugoslavien för en plats i EM-slutspelet. Wales förlorade i Zagreb med 2-0 och spelade 1-1 på Ninian Park i Cardiff.

1980-talet[redigera | redigera wikitext]

1980 slog man England för första gången på 42 år och det är enda gången man vunnit på Wembley. Leighton James, Mickey Thomas, Ian Walsh gjorde var sina mål och England stod för ett självmål. Matchen slutade till slut med 4-1.

1982 var man nära på att gå vidare till VM-slutspelet i Spanien men missade på målskillnad i jämförelse med Sovjet.

1984 vann Wales åter igen mot England och Mark Hughes gjorde enda målet i matchen.

1990-talet till nutid[redigera | redigera wikitext]

Under 1990-talet lyckades inte Wales att nå några större framgångar i landslagsfotbollen.

2004 nådde Wales återigen playoff för en plats i EM-slutspelet i Portugal. Matchen vanns av Ryssland.

2008 blev inte särskilt bra för Wales. Mot Tjeckien blev det 1-2 borta och 0-0 hemma. Mot Tyskland blev det därmed förlust hemma med 0-2 men det blev 0-0 borta. Mot Slovakien blev det sådär. 1-5 hemma men 5-2 borta. Mot Irland blev det 0-1 borta och 2-2 hemma efter ett sent kvitteringsmål. Mot Cypern blev det förlust borta med 1-3 men man vann mot de hemma med 3-1. Mot tabelljumbon San Marino blev det 3-0 hemma och 2-1 borta. Mann hamnade femma med Cypern och San Marino bakom sig.

I kvalet inför VM i Sydafrika så nådde Wales en fjärde plats i sin kvalgrupp efter två förluster mot Tyskland, Ryssland och Finland. Men vann båda sina matcher mot Liechtenstein och Azerbajdzjan.

Wales spelar i Grupp G till EM i Polen/Ukraina. Man möter Montenegro, England, Bulgarien och Schweiz. Kvalet började mindre bra för Wales med en 1-0 förlust borta mot Montenegro, en 0-1 förlust hemma mot Bulgarien samt en 4-1 förlust borta mot Schweiz.

OS[redigera | redigera wikitext]

Då deltagarna i Olympiska spelen representerar suveräna stater, i Wales fall Storbritannien, kan Wales landslag inte delta i den olympiska fotbollsturneringen om man lyckas kvala in till turneringen.

För första gången sen kvalet till OS 1972 planerar Storbritanniens olympiska kommitté (i egenskap av värdnation) att ställa upp med ett gemensamt lag (England, Nordirland, Skottland och Wales tillsammans) för Storbritannien vid OS i London 2012. Skottlands, Wales och Nordirlands fotbollsförbund är däremot kritiska till detta eftersom de är rädda att deras oberoende i europeiska och internationella sammanhang kan hotas.[2]

se även: Storbritanniens herrlandslag i fotboll

Kända spelare[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ FIFA World Ranking
  2. ^ ”Home nations dispute GB 2012 team”. BBC Sport. 30 oktober 2007. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/7067642.stm. Läst 3 mars 2008. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]