Bergtagen (roman)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Bergtagen
FörfattareThomas Mann
OriginaltitelDer Zauberberg
OriginalspråkTyska
ÖversättareKarin Boye
Nils Holmberg
Ulrika Wallenström
LandTyskland Tyskland
Genrebildningsroman
FörlagS. Fischer Verlag
Utgivningsår1924
Utgiven på
svenska
1929
HuvudpersonerHans Castorp

Bergtagen (tyska: Der Zauberberg) är en roman av Thomas Mann som påbörjades 1913, slutfördes 1924 och publicerades då i två volymer av S. Fischer Verlag. Romanens första svenska upplaga publicerades ursprungligen 1929 i två volymer som var översatta av Karin Boye.

Thomas Mann använder sig av den traditionella bildningsromanens form i ironisk tappning. Under tillkomsttiden ändrade sig Manns världsbild betydligt; särskilt första världskriget ledde till många omprövningar. Romanen utvecklade sig till en skoningslös uppgörelse med de attityder och tankemönster som ledde fram till världskriget.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Romanen utspelar sig i bergstrakterna kring Davos.

Romanen handlar om den unge tyske borgarsonen Hans Castorp som kommer till det luxuösa sanatoriet "Berghof" i Davos för att besöka sin sjuke kusin. Det visar sig bli ett mycket långt besök efter att läkaren konstaterat att även Hans Castorp är sjuk. Han blir kvar i sju år. På höglandet får han ett helt annat perspektiv på livet "därnere" och kommer in i en annan tideräkning. Han lär sig mycket av frimuraren och författaren Settembrini och blir förälskad i Claudia Chauchat.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]