Bergtagen (roman)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Bergtagen
Författare Thomas Mann
Originaltitel Der Zauberberg
Originalspråk tyska
Översättare Karin Boye
Nils Holmberg
Ulrika Wallenström
Genre bildningsroman
Förlag S. Fischer Verlag
Utgivningsår 1924
Utgiven på
svenska
1929
Huvudpersoner Hans Castorp

Bergtagen (tyska: Der Zauberberg) är en roman av Thomas Mann som påbörjades 1913, slutfördes 1924 och publicerades då i två volymer av S. Fischer Verlag. Romanens första svenska upplaga publicerades ursprungligen 1929 i två volymer som var översatta av Karin Boye.

Thomas Mann använder sig av den traditionella bildningsromanens form i ironisk tappning. Under tillkomsttiden ändrade sig Manns världsbild betydligt; särskilt första världskriget ledde till många omprövningar. Romanen utvecklade sig till en skoningslös uppgörelse med de attityder och tankemönster som ledde fram till världskriget.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Romanen utspelar sig i bergstrakterna kring Davos.

Romanen handlar om den unge tyske borgarsonen Hans Castorp som kommer till det luxuösa sanatoriet "Berghof" i Davos för att besöka sin sjuke kusin. Det visar sig bli ett mycket långt besök efter att läkaren konstaterat att även Hans Castorp är sjuk. Han blir kvar i sju år. På höglandet får han ett helt annat perspektiv på livet "därnere" och kommer in i en annan tideräkning. Han lär sig mycket av frimuraren och författaren Settembrini och blir förälskad i Claudia Chauchat.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]