George Grosz

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
George Grosz 1930.

George Grosz, född 26 juli 1893 i Berlin som Georg Ehrenfried Groß, död 6 juli 1959 i Västberlin, var en tysk expressionistisk/dadaistisk målare och grafiker.

Liv och verk[redigera | redigera wikitext]

George Grosz är mest känd för sina satiriska tuschteckningar av Weimarrepublikens Tyskland efter första världskriget. Men han målade även oljor i kraftig kolorit med samma motivkrets; ofta stads- och personporträtt.

Hans egna krigserfarenheter som tysk soldat, som civilperson i Berlin (1916-1917) och som intagen på ett militärt mentalsjukhus kvarlämnade ett outplånligt intryck. Han medverkade till bildandet av den berlinska dadagruppen tillsammans med bland andra Richard Huelsenbeck vars litterära verk han illustrerade med teckningar. Han verkade så småningom även inom en konstriktning kallad Nya sakligheten. Med obarmhärtig och skrämmande precision blottställde Grosz i sina verk tjänstemännen och profithajarna som gjorde sin förtjänst på kriget, och, i dess kölvatten, det syndiga levernet, det politiska kaoset och borgerlighetens självbelåtenhet.

Grosz anglifierade sitt förnamn omkring 1916 för att visa sitt avståndstagande från den nationalism som rådde i Tyskland i samband med första världskriget.

George Grosz och John Heartfield vid en "dadamässa" i Berlin 1920. På plakatet står det: "Konsten är död. Leve Tatlins nya maskinkonst".

Kort före Adolf Hitlers makttillträde 1933 valde Grosz att gå i landsflykt och emigrerade till USA. Allt som fanns utgivet av och med honom - tidskrifter, illustrerade böcker, grafikmappar och konstböcker - brändes 1933 under bokbålen runt om i Nazityskland. Några år senare, 1937, medtogs konfiskerade verk av Grosz på den nationalsocialistiska konstutställningen Entartete Kunst i München.

Grosz stannade i New York, där han undervisade i konst, till 1959 då han återvände till Berlin. Kort efter hemkomsten ramlade han dock i trapphuset till sin bostad nära Savignyplatz och avled.

Verk i bokform[redigera | redigera wikitext]

Teckningar[redigera | redigera wikitext]

Skrifter[redigera | redigera wikitext]

  • Die Kunst ist in Gefahr. 3 Aufsätze, tillsammans med Wieland Herzfelde (Malik-Verlag, 1925), 44 s.
  • Ein kleines Ja und ein großes Nein, sein Leben von ihm selbst erzählt, en självbiografi (Hamburg: Rowohlt, 1955)

Redaktörskap[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]