Frank Wedekind

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Frank Wedekind.

Frank Wedekind, född 24 juli 1864 i Hannover, död 9 mars 1918 i München, var en tysk dramatiker och författare, känd för sina skådespel, som starkt provocerade samtiden, och för sina inte mindre provocerande ballader som han själv framförde till gitarrackompanjemang. Han var biologisk far till Friedrich Strindberg.

Författarskap[redigera | redigera wikitext]

I sina pjäser angrep Wedekind våldsamt den borgerliga samhällsmoralen, som han ansåg vara hycklad och livsfientlig främst ifråga om det sexuella. Han har därigenom också påverkat den expressionistiska dramatiken.[1]

Bland skådespelen märks Våren vaknar (Frühlings Erwachen), som utspelas bland hårt hållna ungdomar på väg att upptäcka sexualiteten och som ligger till grund för Broadway-musikalen Spring Awakening. Wedekind har även skrivit dubbeltragedin om den märkliga Lulu och hennes älskare: Erdgeist och Die Büchse der Pandora (dessa två ligger till grund för Alban Bergs opera Lulu). Ytterligare ett nämnvärt alster i Wedekinds produktion är novellen Mine Haha: Oder Über die körperlicher Erziehung der jungen Mädchen, som filmatiserats, med titeln "Innocence". Dess svenska översättning av Peter Handberg utkom 2017, tillsammans med ytterligare två texter i samma volym.

Frank Wedekind har också skrivit pjäsen Franziska som spelades tre gånger i Tyskland 1912 innan den blev censurerad. Franziska har därefter satts upp bland annat i London, Paris och på Uppsala Stadsteater i regi av Carolina Frände 2007.

Texterna på Lou Reed & Metallicas album Lulu är baserat på Wedekinds texter.

Verk på svenska[redigera | redigera wikitext]

  • Mine-Haha eller Unga flickors fysiska fostran, följd av Heinrich von Kleist och Läget i världen, översättning och efterord av Peter Handberg (Stockholm: Bokförlaget Faethon, 2017)

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Bra Böckers lexikon, 1980.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]