Agnès Varda

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Agnès Varda 2010.

Agnès Varda, född 30 maj 1928 i Ixelles i Belgien, är en fransk filmregissör.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Under 1960-talet var Agnès Varda den enda kvinnliga filmregissören som slog igenom i och med den franska nya vågen. Hon var gift med filmregissören Jacques Demy, och hon har regisserat tre filmer baserade på honom eller hans verk: Lille Jacques från Nantes (1991), Flickorna fyller 25 (1993) och L'Univers de Jacques Demy (1995).

Agnès Varda har arbetat med såväl spel- som dokumentärfilm. Dessutom har hon varit verksam som fotograf och bildkonstnär. Hennes karriär som filmare inleddes med La Pointe courte (1954), en film som kan ses som en föregångare till den franska nya vågen.[1]

Agnès Varda brukar grupperas tillsammans med Alain Resnais, Chris Marker och William Klein under rubriken "Rive Gauche" (i engelsk litteratur: "The Left Bank Group"). Dessa filmare experimenterade med form och teman som ligger nära modernistiska strömningar inom bildkonst och litteratur, och var mindre inspirerade av amerikansk populärfilm än franska nya vågens förgrundsfigurer.[2] Varda har myntat begreppet "cinécriture" (från franskans "écriture" = skrift, skrivande) för att beskriva sitt arbete som regissör, ett ord som för henne innebär alla de kreativa processer som leder fram till själva filmen, oavsett om den har ett manus eller ej.[3] På senare år har hon uppmärksammats för de personliga essäfilmerna Efterskörd (Les Glaneurs et la Glaneuse, 2000) och Agnes stränder (Les Plages d'Agnès, 2008).

Agnès Varda utsågs 2008 till hedersdoktor vid konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet.[4]

Filmografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sandy Flitterman-Lewis, To Desire Differently: Feminism and the French Cinema (1996), s. 259-260
  2. ^ Sandy Flitterman-Lewis, To Desire Differently, s. 261-262
  3. ^ Sandy Flitterman-Lewis, To Desire Differently, s. 258-259
  4. ^ ”Hedersdoktorer vid Konstnärliga fakulteten”. Göteborgs universitet. http://www.konst.gu.se/fakulteten/hedersdoktorer/. Läst 20 oktober 2013. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]