Rm-lok

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rm
SJ Rm-1258.JPG
SJ Rm 1258 den 26 juli 2007 i Uddevalla
FordonstypEllok
Tillverkningsår1977
Byggt antal6
TillverkareASEA
AxelföljdBo'Bo'
Längd (över buffert)15 520 mm
Drivhjulsdiameter1 250 mm
Effekt3 600 kW
Maxhastighet100 km/h
Startdragkraft310 kN
Tjänstevikt90 t
ÄgareSverigeGreen Cargo
(före 2001 Sverige SJ)

Rm-loket är en variant av Rc-loket som är nedväxlat till 100 km/h, och barlastat. De sex Rm-loken var avsedda för trafik på Malmbanan där de drog malmtåg kopplade tre och tre, som komplement till Dm3-loken. Följaktligen var Rm-loken vid leverans försedda med malmtågsbroms och automatkoppel av typ SA3. Malmtågen anses vara Europas tyngsta tåg även om det finns mycket tyngre tåg i andra världsdelar[1]. De vägde cirka 6000 ton när Rm drog dem.

Efter ett antal år minskade behovet av lok på malmbanan och SJ Gods beslutade att använda dem på andra banor i Sverige. Det var lättare än att flytta Dm3-loken som var mer specifika för malmtågen. På nittiotalet målades Rm-loken om i blått, fick skruvkoppel istället för halvautomatkoppel, och malmtågsbromsen och motståndsbromsen monterades bort. Loken kunde därmed inte längre dra malmtåg som har SA3-koppel med mera. Viss annan utrustning för malmtrafik är också borttagen. Inga fler Rc-lok har anpassats för malmtåg, så det har inte samtidigt funnits Rm för malmtåg och Rm för andra godståg. I vissa fall har Rm-lok agerat ersättningståg för andra Rc-lok som dragit persontåg då det varit brist på dessa.

Rm-lok saknar skivbroms vilket leder till sämre bromsförmåga än Rc. Det har även högre axellast som ger begränsad hastighet på vissa banor. I gengäld kan det dra större laster så att ett Rm-lok kan ersätta två multipelkopplade Rc-lok i godståg.

Vid delningen av SJ hamnade Rm-loken hos Green Cargo. Loken har varit stationerade i Malmö och har till stor del använts i södra Sverige. De känns igen på numren som är i intervallet 1257–1262.

Green Cargo drog malmtåg mellan Svappavaara och Narvik med malm från Tapuli-gruvan utanför Pajala 2013–2014, och det var Rm-loken, återigen försedda med SA3-koppel, som drog dessa. Tågen vägde nästan 5000 ton.[2] Efter gruvans konkurs har de varit avställda, men går i trafik igen från 2016 med standardkoppel och vanliga godståg.[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]