X62

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Norrtågs X62 002 på Umeå C, 2012.
Regionaltågen som trafikerar Botniabanan är av modell X62

X62,eller Alstom Coradia Nordic, är en typ av motorvagnståg som tillverkas av Alstom. Tåget är en variant av tågtyperna X60 och X61. Tågsättet består av fyra fast sammansatta vagnkorgar och är totalt 74,3 meter långt (motsvarar ungefär tre konventionella personvagnar). Tågen är tillverkade i Salzgitter i Tyskland.

Norrtåg AB som ägs av Norrlandslänen (utom Gävleborg), beställde i oktober 2008 elva tågsätt via Transitio, för leverans hösten 2010.[1][2] De kallas X62[3] och går på Botniabanan, Ådalsbanan, Mittbanan, Stambanan genom övre Norrland och Malmbanan. Dessa tåg har toppfarten 180 km/h, mot 160 km/h med X61. Tågen har även lite bättre komfort än X61, då de körs på linjer med flera timmars körtid. De har större stolsavstånd och en serveringsavdelning.[2]

Det första X62-tåget kördes till Västerås, för slutmontering av inredning med mera, i oktober 2010. X62 sattes i begränsad trafik under hösten 2011. Därefter skedde en löpande idrifttagning på övriga norrlandssträckor och i augusti 2012 öppnades även Ådalsbanan mellan Sundsvall och Kramfors varvid tågen kunde trafikera hela sträckan Sundsvall-Umeå[4]. Förseningen berodde på olika tekniska problem, särskilt med fordonens utrustning till signalsystemet ERTMS.

Under vintern 2012 rapporterades stora svårigheter för X62 att klara större snömängder. Vagnarnas undersidor blir nedisade och packad snö slår ut tågens bromssystem, vilket i sin tur lett till inställda tåg. Ett omfattande arbete har inletts tillsammans med tillverkaren för att komma tillrätta med dessa problem.[källa behövs] Bland annat har en inomhushall byggts, där tåg kan stå om natten och tina is, en metod som använts i Stockholm.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]