Hoppa till innehållet

Wikipedia:Mobil vy

Från Wikipedia
Manual

Wikipedias användargränssnitt är ursprungligen utformat för webbläsare på persondatorer med relativt stora skärmar, men idag kan Wikipediasidor även läsas och redigeras från handhållna enheter såsom mobiltelefoner. Mobil vy för svenskspråkiga Wikipedia är ett webbgränssnitt som nås via adressen sv.m.wikipedia.org. Dessutom finns några mobila appar. Se en:List of Wikipedia mobile applications.

Wikipedias nuvarande officiella mobila vy öppnades 2009[1] och är avsedd för smartmobiler, plattor och andra mobila enheter. Exempel är Symbian-telefoner, iPhone-enheter och Android-enheter.[2]

Den svenska mobila vyn accessas mer ofta än den stationära vyn sedan slutet av 2015, särskilt under semestermånader, och skillnaden växer.[3][4] Mobila Wikipediaappen används bara en bråkdel av detta.[5] Det blir därför allt viktigare att anpassa Wikipediaartiklarnas layout till mobil webbaccess.

Exempel på layoutproblem[redigera | redigera wikitext]

I Wikipedias mobila webbvy döljs bland annat följande:

Många tabeller i faktarutor har förskjutningar så att cellernas bredd skiljer mellan raderna när man tittar i mobilt läge.

På engelskspråkiga Wikipedia är mallar som döljs eller visas annorlunda i mobil vy än i stationärt läge markerade med mallen en:Template:Template display.

Vissa mobila webbläsare kan inte visa vissa specialtecken, t.ex. ⮡ ⮩ ⮱ och ⮑, utan visar istället överkryssade rutor.

Att redigera via det mobila gränssnittet går men har vissa begränsningar. Se en:Wikipedia:Editing on mobile devices.

Äldre mobila gränssnitt[redigera | redigera wikitext]

Tidigare har det funnits tre äldre Wikipediagränssnitt för mobiltelefoner och handdatorer:

Wapedia (Avvecklad)[redigera | redigera wikitext]

Redan 2004 möjliggjorde Wapedia tillgång från mobiltelefoner via så kallade WAP-sidor (webbliknande teknik avsedd för mobiltelefoner med piltangenter och små skärmar). Svenska Wikipedia nåddes på adressen www.sv.wapedia.org.

Sevenval (Avvecklad)[redigera | redigera wikitext]

Sevenval tillhandahöll åren 2006 till 2012 (vissa språk till 2013) efter överenskommelse med föreningen Wikimedia Tyskland och Wikimedia Foundation webbplatsen http://wikipedia.7val.com/ där mobiltelefoner och handdatorer fick tillgång till en transformerad version av Wikipedia med alla funktioner bibehållna. Denna tjänst var förberedd för alla språkupplagor av Wikipedia.

Följande funktioner var tillgängliga:

  • automatisk igenkänning av mobiltelefoner, smartphones, handdatorer etcetera vilket ligger till grund för att skapa en typanpassad formatering.
  • fullständig artikelhantering inklusive bearbetning, versioner, diskussioner, iakttagelser etcetera.
  • fullständig användarbeskrivning och automatisk inloggning om cookies tillåts.
  • automatiskt val av språk på startsidan.
  • direktåtkomst av ett speciellt språk vid användning av språkkod (exempel: http://sv.wikipedia.7val.com för svenska Wikipedia). Alla dessa språkkoder finns på http://meta.wikimedia.org/wiki/List_of_Wikipedias.

Mobile.wikipedia.org (Avvecklad)[redigera | redigera wikitext]

I juni 2007 lanserades den första engelskspråkiga mobilanpassade Wikipedia-sidan[6] med ett officiellt webbgränssnitt avsett för mobila plattformar med enkla webbläsare.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]