GRU

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
GRU:s emblem.

GRU (ryska: ГРУ, akronym av Гла́вное Разве́дывательное Управле́ние, på svenska ungefär "Huvudstyrelsen för underrättelsetjänsten") var tidigare Sovjetunionens, och är nu Rysslands, militära underrättelsetjänst.

GRU hade bland annat övergripande ansvar för delar av de specialförband (spetsnaz) som enligt det massmediala ryktet skall ha bemannat vissa TIR-registrerade lastbilar.[källa behövs]

Den sovjetiske avhopparen Viktor Suvorov, vars riktiga namn är Vladimir Bogdanovitj Rezun, har skrivit ett antal böcker om GRU och Spetsnaz (ryska Спецназ) som spred ljus över Sovjets motsvarigheter till romanfiguren James Bond och amerikanska fältoperatörer inom CIA.

Andra länders motsvarigheter[redigera | redigera wikitext]

USA:s direkta motsvarighet till GRU är Defense Intelligence Agency (DIA), U.S. Army Special Forces (Spetsnaz), National Reconnaissance Office, National Security Agency. De har dock ett antal personer stationerade på flera av USA:s ambassader för att underlätta samarbetet med andra länders säkerhetstjänster.

I Storbritannien utgörs motsvarigheterna av Military Intelligence (MI) 5 och 6 där de förra ansvarar för inrikes säkerhetsunderättelse- och säkerhetstjänst, och de senare för utrikes verksamhet.

Sveriges motsvarighet är MUST (Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten), FRA, även om OPIL (Operativa insatsledningen) i någon mån sysslar med liknande problem men på en lägre nivå.

Se även[redigera | redigera wikitext]