Ivaldesönerna

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Brokk)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Snaptunstenen i Danmark har eventuellt den äldsta avbildningen av Loke, då den avbildade personen har ihopsydd mun, något som Loke straffas med i sagorna.
Den tredje gåvan – en enorm hammare, illustration från 1902 av Elmer Boyd Smith. Eitre smider hammaren Mjölner medan brodern Brokk sköter blåsbälgen och Loke står i bakgrunden och övervakar arbetet. På bordet framför dem ligger redan ringen Draupnir, galten Gyllenborste, skeppet Skidbladner, spjutet Gungner och gudinnan Sifs gyllene hår.
Ivaldesönerna smidde bland annat hammaren Mjölner.

Ivaldesönerna är i nordisk mytologi en brödraskara av dvärgar som smider flera av gudarnas vapen och smycken. De är söner till Ivalde, dvärgarnas furste, som härskar i underjorden, som också skall vara far till Hjuke och Bil. Ett par av bröderna är Brokk och Eitre (alternativt Sindre).

Tillsammans skapar de smidesskickliga bröderna Sifs guldhår, Frejs skepp Skidbladner och Odens spjut Gungner. När dessa är gjorda slår Loke vad om sitt huvud med Brokk om att Eitre aldrig kan uppnå lika sköna ting på egen hand. Trots att Loke får en fluga att sticka Brokk svårt tre gånger lyckas Brokk hålla liv i härden så att Eitre kan färdigställa galten Gullinburste, guldringen Draupner och hammaren Mjölner. Där börjar en lång historia som gör att Oden får Draupner och Gungner, Frej får Skidbladner och Gyllenborst och Tor får Mjölner samt guldhåret åt sin fästmö Siv.

Dvärgarna presenterar sig inför asarna i Asgård och överräcker ringen till Oden, galten till Frej och hammaren till Tor och ber dem döma i vadet. Loke förlorar vadet och tvingas fly. Han fångas dock upp av Tor som, istället för att krossa hans huvud, syr igen hans läppar. Som vanligt dröjer det inte länge förrän Loke lyckas befria sig från även denna situation.

Se även[redigera | redigera wikitext]