Skade

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Skadi väljer sin man genom att se vems fötter som är vackrast.
Skade i Nils Fredrik Sanders utgåva av Eddan, 1893.
Skade som jagar bland bergen.

Skade, från fornisländskan "Skaði", var en jättinna i nordisk mytologi som blev en jaktens och vinterns gudinna. Dotter till Tjatse. Skade förblir en mystisk gudinna: hennes namn är manligt och hon påminner mycket om guden Ull. Hennes roll som Ǫndurdís (”skiddisen”) antyder att hon haft en roll som fruktbarhetsgudinna men detta passar inte in i hennes identitet mitt emellan jättinna och asynja.

Tjatse dödades av asarna då han förföljde Loke och Idun. Skade beväpnade sig och for till Asgård för att hämnas honom men istället skedde en förlikning mellan henne och gudarna; hon blev erbjuden att få välja en make bland gudarna men fick bara se deras fötter, och hon krävde även att gudarna skulle få henne att skratta. Skade åtrådde den vackre Balder men föll för Njords fötter, eftersom han vadade i vattnet hela dagarna. Loke fick henne att skratta genom att binda ett rep mellan sin pung och skägget på en get. Efter att, till de andra gudarnas skrattsalvor, ha sprungit fram och tillbaka ett tag, faller Loke i Skades famn, vilket får henne att skratta. Till sist omvandlar Oden Tjatses ögon till två stjärnor på himlen vilket fullbordade uppgörelsen.

Äktenskapet mellan Skade och Njord blev dock inte speciellt lyckat. Njord längtade efter havet och måsarna och Skade efter fjällen och vargarna. Inledningsvis försökte de stanna nio nätter i vardera Skades boning Trymheim i fjällen och Noatun, Njords himmelska boning, men snart levde de var för sig i den natur som de hörde hemma i. Istället blev Skade frilla till Oden och födde honom många söner.

Senare var det Skade som fäste etterormen över Lokes huvud när han orsakat Balders död.

Se även[redigera | redigera wikitext]