Skade

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Skadi väljer sin man genom att se vems fötter som är vackrast.
Skade i Nils Fredrik Sanders utgåva av Eddan, 1893.
Skade som jagar bland bergen.

Skade, från fornisländskan "Skaði", är en jättinna i nordisk mytologi som blir en jaktens och vinterns gudinna. Dotter till Tjatse. Skade förblir en mystisk gudinna: hennes namn är manligt och hon påminner mycket om guden Ull. Hennes roll som Ǫndurdís (”skiddisen”) antyder att hon haft en roll som fruktbarhetsgudinna men detta passar inte in i hennes identitet mitt emellan jättinna och asynja.

Tjatse dödas av asarna då han förföljer Loke och Idun. Skade beväpnar sig och far till Asgård för att hämnas honom men istället sker en förlikning mellan henne och gudarna; hon blir erbjuden att få välja en make bland gudarna men får bara se deras fötter, och hon kräver även att gudarna ska få henne att skratta. Skade åtrår den vackre Balder men faller för Njords fötter, eftersom han vadar i vatten hela dagarna. Loke får henne att skratta genom att binda ett rep mellan sin pung och skägget på en get. Efter att, till de andra gudarnas skrattsalvor, ha sprungit fram och tillbaka ett tag, faller Loke i Skades famn, vilket får henne att skratta. Till sist omvandlar Oden Tjatses ögon till två stjärnor på himlen vilket fullbordade uppgörelsen.[1]

Äktenskapet mellan Skade och Njord blir dock inte speciellt lyckat. Njord längtar efter havet och måsarna och Skade efter fjällen och vargarna. Inledningsvis försöker de stanna nio nätter i vardera Skades boning Trymheim i fjällen och Noatun, Njords himmelska boning, men snart lever de var för sig i den natur som de hör hemma i. Istället blir Skade frilla till Oden och föder honom många söner.

Senare är det Skade som fäster etterormen över Lokes huvud när han orsakat Balders död.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Skade – jättinnan som gifte sig med havsguden” (på sv-SE). historiska.se. http://historiska.se/nordisk-mytologi/skade/. Läst 16 februari 2018.