Brisingasmycket

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Vikingatida hängsmycke som troligtvis föreställer gudinnan Freja och brisingamen.[1]

Brisingasmycket, eller Brisingamen[2] (uttalas Brisinga-me'n), är i nordisk mytologi gudinnan Frejas halssmycke. Halssmycket var världens vackraste och smiddes av fyra dvärgar vid namn Alfrik, Berling, Dvalin och Grer. Smycket kallades även Eldsmycket från fornnordiska brisinga = eld och men = smycke. De fyra smederna vägrade sälja smycket, men Freja fick det i utbyte mot en natt med var och en av dem.

I sagan Sörla þáttr får hennes make, Od eller Oden, reda på hur hon fått smycket av Loke, som förvandlar sig till lus och tar smycket till Oden. För att återfå det tvingar Oden henne att starta krig mellan två jordiska kungar. Dessa slogs på dagen, på natten förvandlades de döda till sten för att sedan väckas till liv på morgonen och slåss igen. Dessa strider skulle inte ta slut förrän vid jordens undergång Ragnarök.[3] Enligt berättelsen bryts förbannelsen när en stridande kämpe blivit döpt. Kämpar som dödas av en döpt kämpe går inte att återuppväcka.

Brisingasmycket omnämns bland annat i ytterligare två äldre berättelser. I Snorres Edda är det Heimdall som avslöjar Loke när han för bort smycket och de kämpar om det vid Singasten tills Heimdall kan ge det tillbaka till Freja. Trymskvädet beskriver hur Tor reser till Trym utklädd till Freja för att hämta tillbaka sin stulna hammare Mjölner. För att fullborda utklädnaden bär han Brisingasmycket.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://historiska.se/upptack-historien/foremal/kultbruk/
  2. ^ "Frejas smycke". Ginnungagap.info. Läst 11 november 2013.
  3. ^ Joe, Jimmy (24 juni 2010). ”Brisings”. Copyright: Timeless Myths. http://www.timelessmyths.com/norse/beings.html#Brisings. Läst 12 september 2010.