Ivaldesönerna

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Snaptunstenen i Danmark har eventuellt den äldsta avbildningen av Loke, då den avbildade personen har ihopsydd mun, något som Loke straffas med i sagorna.
Den tredje gåvan – en enorm hammare, illustration från 1902 av Elmer Boyd Smith. Eitre smider hammaren Mjölner medan brodern Brokk sköter blåsbälgen och Loke står i bakgrunden och övervakar arbetet. På bordet framför dem ligger redan ringen Draupnir, galten Gyllenborste, skeppet Skidbladner, spjutet Gungner och gudinnan Sifs gyllene hår.
Ivaldesönerna smidde bland annat hammaren Mjölner.

Ivaldesönerna var i nordisk mytologi en brödraskara av dvärgar som smidde flera av gudarnas vapen och smycken. De var söner till Ivalde, dvärgarnas furste, som härskade i underjorden, som också skall vara far till Hjuke och Bil. Ett par av bröderna är Brokk och Eitre (alternativt Sindre).

Tillsammans skapade de smidesskickliga bröderna Sifs guldhår, Frejs skepp Skidbladner och Odens spjut Gungner. När dessa var gjorda slog Loke vad om sitt huvud med Brokk om att Eitre aldrig skulle kunna uppnå lika sköna ting på egen hand. Trots att Loke fick en fluga att sticka Brokk svårt tre gånger lyckades Brokk hålla liv i härden så att Eitre kunde färdigställa galten Gullinburste, guldringen Draupner och hammaren Mjölner. Där börjar en lång historia som gör att Oden får Draupner och Gungner, Frej får Skidbladner och Gyllenborst och Tor får Mjölner samt guldhåret åt sin fästmö Siv.

Dvärgarna presenterade sig inför asarna i Asgård och överräckte ringen till Oden, galten till Frej och hammaren till Tor och bad dem döma i vadet. Loke förlorade vadet och tvingades fly. Han fångades dock upp av Tor som, istället för att krossa hans huvud, sydde igen hans läppar. Som vanligt dröjde det inte länge förrän Loke lyckades befria sig från även denna situation.

Se även[redigera | redigera wikitext]