Hoppa till innehållet

Brage

Från Wikipedia
Brage
Gud inom fornnordisk mytologi Redigera Wikidata
Brage med en harpa ackompanjerad av sin fru Idun i en 1800-talsmålning av Nils Blommér. Redigera Wikidata
Nordisk gudom Redigera Wikidata
Del avnordisk mytologi Redigera Wikidata
Könman Redigera Wikidata
FarOden Redigera Wikidata
SyskonBalder, Höder, Hermod, Tor, Meile, Vidar, Vale Redigera Wikidata
Gift medIdun Redigera Wikidata
Sys­sel­sätt­ningskald Redigera Wikidata
Gudom inomnordisk mytologi Redigera Wikidata
Medlem avAsar Redigera Wikidata
Fö­re­kom­mer i verkSkaldskapens språk Redigera Wikidata

Brage (isländska: Bragi, "den förträfflige") är skaldekonstens gud i nordisk mytologi.[1][2] Han är son till Oden och Gunnlöd och gift med Idun. De har många barn tillsammans, men deras namn är okända.

Brage är en sällan omnämnd, dimmig figur i mytologin. Detta kan bero på att även Oden betraktades som skaldekonstens gud och "brage" kan helt enkelt ha varit en titel, möjligen just Odens. På 800-talet fanns det dock också en skald som kallades Brage den gamle (isländska Bragi hinn gamli) och det kan möjligen finnas ett samband med den dunkla bilden av ”skaldekonstens gud” och denne ”skaldekonstens fader”.

Brages uppgift är att med talekonst och sitt snille skalda lovkväden som hjälper till att hålla gudars och hjältars bedrifter ihågkomna. Om man vill ha samma egenskaper som Brage skall man åkalla honom. Han är den som å Odens vägnar välkomnar de förnämsta gästerna som fått bänkplats hos hjältarna i Valhall. Han får stupade krigarkungar att känna sig som hemma i hjältarnas dödsrike. Han delar denna uppgift med Hermod.

I den mån han hade en roll i kulten var det vid kungliga begravningar då ”bragelöften” avgavs och stora dåd utlovades. Detta har senare associerats med ordet "bragd"; den som utlovade en kommande bedrift kunde förkunna det i form av en "brage-skål", ett löfte om en kommande bragd. Faktiskt är det så att berusning väcker Brages skaparanda. Loke föraktade Brage. I konsten känns Brage igen på sitt långa skägg.

Brage, av Carl Wahlbom (1810-1858).

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”brage-löfte | SAOB”. https://www.saob.se/artikel/. Läst 21 maj 2019. 
  2. ^ Stahre, Nils-Gustaf; Fogelström, Per Anders & Ferenius, Jonas & Lundqvist, Gunnar (2005) [1982]. Stockholms gatunamn. Monografier utgivna av Stockholms stad (3:e upplagan). Stockholm: Stockholmia förlag. sid. 320. Libris 10013848. ISBN 91-7031-152-8 
  • Hultkrantz, Åke (1991). Vem är vem i nordisk mytologi : gestalter och äventyr i Eddans gudavärld. Stockholm: Rabén & Sjögren. Libris 7236542. ISBN 9129593956