Fafner

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sigurd dödar Fafne. Illustration av Arthur Rackham publicerad 1911.

Fafne eller Fafner, isländska Fáfnir, son till Hreidmar, broder till Regin och Utter, var i nordisk mytologi en drake som vaktade en fantastisk skatt. Han var från början en dvärg, som hade förvandlat sig till drake just för att vakta skatten.

Skatten var en bot till Hreidmar för att Loke dödat hans son Utter. Utter kunde precis som brodern Fafne anta djurhamn och Loke var vid jakten ovetande om att uttern han dödat och därefter delat med Oden och Höner var den förklädde dvärgen Hreidmars son. Hreidmar tog Oden och Höner som gisslan och krävde i bot att Loke skulle fylla utterskinnet med guld och därefter täcka det guldfyllda skinnet med mer guld.

Hreidmar föreslog att Loke skulle stjäla Andvares fantastiska skatt vilket säkert skulle fullgöra boten. Andvare var en skarptandad gädda vilken inte gick att fånga med spö eller vanlig lina. Loke lyckades dock med hjälp av havsjättinnan Rans nät snärja gäddan och avtvinga honom skatten inklusive en magisk ring. Ringen ruvade enligt Andvare på en förbannelse som förorsakade våldsamma olyckor för sina ägare.

Loke ville behålla ringen för sig själv, men ringen behövdes för att täcka över det sista morrhåret på Utter och därvid fullgöra boten. Ringen spred sin ondska och girighet och medan Regin var borta och arbetade med dvärgarna beslutade sig Fafne för att döda Hreidmar och själv äga hela skatten. Därefter tog Fafne sin drakhamn för att bättre kunna försvara sin skatt och hålla plundrare borta.

I sagan om Sigurd dödades Fafner med svärdet Gram av Sigurd Fafnesbane, som på så vis tillskansade sig drakens skatt. När Sigurd sedan tillredde Fafners hjärta över en öppen eld, svedde han fingret och sög på det. Därmed erhöll han universell kunskap och kunde till exempel förstå fåglarnas tal.

Se även[redigera | redigera wikitext]