Gerd (mytologi)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Skirners meddelande till Gerd

Gerd (fvn:Gerðr) är i nordisk mytologi en vacker jättinna som är dotter till Gymer och Aurboda. Hon tilldrar sig Frejs uppmärksamhet och blir hans maka. Med honom får hon, enligt Ynglingasagan, sonen Fjölner.

Det berättas i Skírnismál, i den poetiska Eddan, att Frej en gång satt i Odens torn Lidskjalf (Hlildskjálf), blickade norrut, fick syn på Gerd och fylldes så av åtrå att han varken kunde tala, äta eller sova. Hans tjänare Skirner (Skírnir) begav sig till Jotunheim för att för Frejs räkning fria till Gerd. Med sig fick han Frejs svärd, som kunde strida på egen hand. Det var brukligt bland de högre skikten att man friade genom ombud.

Skirnes uppdrag möttes av svårigheter. Han fick färdas över fjällen för att komma till jättarnas värld och till sist passera en mur av eld. Vid jättens gård väntande ilskna hundar och där satt också en herde på en hög. Denne undrade om Skirne tillhörde de levandes släkte och denne svarade då att han hade blivit skapad för leva en dag och uträtta sitt ärende. Skirne betyder "den skinande, solstråle" vilket förbinder honom med Frej, solguden.[1]

Gerd visade sig svår att övertala. Det dög inte med gåvor (guldäpplen) eller högt skattad rikedom (ringen Draupner, vilken gav ifrån sig åtta guldringar var nionde natt). Hon sade att hon hade tillräckligt med egendomar. Skirne grep nu till våld och hotade med att hugga huvudet av henne, om hon inte gjorde som han sade. Nu tog han till sitt värsta hot i form av en magisk förbannelse:

"Hör mig jättar,
hör mig, rimtussar,
Suttungs söner
och asars släkte
hör mig förbanna,
hör mig förbjuda
denna mö all glädje med män.
Rimgrimne heter trollet
som skall ta dig
nere vid Hels grindar.
Under en trärot
skall där hans trälar
ge dig getpiss att dricka.
Ädlare dryck
skall aldrig du få
mö, efter din vilja
mö, efter min vilja.
Turs ristar jag dig
och tre stavar:
raseri och kättja
och tröstlös trånad.
Som jag ristat in
kan jag rista ut
om jag får orsak till det."[2]

Inför det hemska hotet att drabbas av att leva i otillfredsställd åtrå gav Gerd med sig. Hon svarade att hon skulle möta Frej i lunden Barre och där fira bröllop med honom. Frejs svärd lämnades som betalning, något som skulle stå honom dyrt senare i Ragnarök, då han svärdlös kommer att dödas av Surt.

Tolkningen av namnet är osäker. Gerd betyder "inhägnat (område)" och kan antyda att hon har drag av jordgudinna.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Simek, R. (1997). Dictionary of Northern Mythology. sid. 290 (Boydell&Brewer) 
  2. ^ Öv. L. Lönnroth (2016). Den poetiska Eddan. sid. 127 (Atlantis)