Idun

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Idun (olika betydelser).
Brage spelar harpa med Idun i bakgrunden. Målning av Nils Johan Olsson Blommér.

Idun (även Iduna på latin) är i nordisk mytologi en gudinna, Brages hustru och dotter till dvärgen Ivalde.[1] Hon är ungdomens gudinna.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

I poesin är hon mest känd ifrån en berättelse som Brage berättar om hur hon blir lurad av Loke till att gå utanför Asgård och blir bortrövad av jätten Tjatse klädd i örnhamn som vill åt de ungdomens äpplen som Idun delar ut till övriga asar. Under Iduns frånvaro börjar asarna åldras och de tvingar Loke att rädda hem henne igen, vilket han gör förvandlad till en falk och med Idun förvandlad till en nöt.

Forskaren Hilda Ellis Davidson har föreslagit att medan odlingen av äpplen i Norden minst kan dateras tillbaka till Romartiden så är flera av de inhemska sorterna i norra Europa små och ibland bittra till smaken och att frasen "Hela äpplen" (anspelar på dödsriket Hel) förekommer i en dikt från 1000-talet av Þórbjörn Brúnason så är det möjligt att Iduns äpplen från början var de dödas föda.

Idun anses ha givit namn åt danska Enö, äldre danska Ithænø.[2]

I skönlitteraturen[redigera | redigera wikitext]

I Johanne Hildebrandts trilogi "Sagan om Valhalla" är Idun dotter till vanaprästinnan Freja och asen Tor.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Rydberg, Viktor (1886–89): "Undersökningar i germanisk mythologi / Del 1 /", s 739. Runeberg.org. Läst 19 mars 2014.
  2. ^ Olrik, Axel (1910). Danske studier 

Källor[redigera | redigera wikitext]