Njord

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Njord (olika betydelser).
Njord
Gud i nordisk mytologi Redigera
Njörd's desire of the Sea.jpg
Vattengud, nordisk gudom, van Redigera
Del avnordisk mytologi Redigera
Könman Redigera
SyskonSister-wife of Njörðr Redigera
Make/makaSkade, Sister-wife of Njörðr Redigera
BarnFrej, Freja Redigera
Medlem avvan Redigera
Njord vid havet
Enkelt altare vid blot till Njord inom modern asatro.

Njord ("kraft", "styrka"), fornvästnordiska Njǫrðr, är i nordisk mytologi en av vanerna och havets, vädrets, rikedomens, handelns, sjöfartens och fiskets gud. Han tillbads ofta av fiskare, sjöfarare och handelsmän. Han förde ett regellöst sexualliv och de första barnen, Frej och Freja, hade han med sin första, okända hustru, som också var hans syster. Njord var detta till trots en högt respekterad gud, som hyllades vid många kultplatser i Sverige och Norge.

Njord är son till Natt och Nagelfare samt halvbror till Frigg. Han bodde på Noatun ("skeppsplatsen") och hans andra hustru, Skade, var en jättinna som av misstag valt Njord till sin make. Om Njord sägs att han efter världsslutet återvänder till sitt eget folk — vanerna.

Njord som sagokung[redigera | redigera wikitext]

Enligt Snorre Sturlasson var den nordiska guden Njord ursprungligen en verklig kung, sonson till Oden, son till Skjold, och far till Yngve-Frej. Uppfattningen om Njord som en historisk kung förekom ännu på 1800-talet.

Njord eller Njärd i ortnamn[redigera | redigera wikitext]

Njords syster och hustru har av några forskare getts namnet Njärd utifrån förekomsten av förleden Njärd- i några svenska ortnamn.[1] Andra forskare anser däremot att Njärd- i bland annat Mjärdevi i Östergötland, Nälsta och Närtuna i Uppland samt Nalavi och Nalaviberg i Närke kommer av genitivformen av Njord (Njǫrðr).[2][3][4][5] Värt att notera är att -vi, -tun och -lund inom ortnamnsforskningen oftast anses beteckna kultplatser. Norderön i Jämtland är namngiven efter Njord. På Island återfinns han i ortsnamnet Njarðvík.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Vikstrand, Per (2001). Gudarnas platser. Uppsala: Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur. sid. 102-103 
  2. ^ Vikstrand, Per (2001). Gudarnas platser. Uppsala: Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur. sid. 94 
  3. ^ Calissendorff, Karin (1986). Ortnamn i Uppland. Stockholm: Norstedts förlag AB. sid. 33 (Närtuna, 64 (Nälsta) 
  4. ^ Calissendorff, Karin; Larsson, Anna (1998). Ortnamn i Närke. Örebro: Högskolan i Örebro. sid. 129 (Nalavi och Nalaviberg) 
  5. ^ Svenskt ortnamnslexikon. Uppsala: Språk- och folkminnesinstitutet. 2003. sid. 232 (Närtuna) 
  • Hultkrantz, Åke (1991). Vem är vem i nordisk mytologi : gestalter och äventyr i Eddans gudavärld. Stockholm: Rabén & Sjögren. sid. 68-69. Libris 7236542. ISBN 9129593956