Grotte

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För en kommun på Sicilien, se Grotte, Agrigento.

I nordisk mytologi var Grotte eller Världskvarnen en kvarn med två kvarnstenar som var så tunga att ingen människa kunde mala med den. Den har senare använts som begrepp, bland annat inom politiken.

Historik och ursprung[redigera | redigera wikitext]

Det berättas om den i Grottesången i Poetiska Eddan. Kvarnen var i tjänst hos den danske kung Frode, som under ett besök hos kungen i Svitjod inköpte två jättinnor, Fenja och Menja, för att sköta den. Kvarnen kunde mala fram allt, både guld, krig, fred, lycka och undergång.

Grotte förknippas med den så kallade Frodefreden och kulten kring guden Frej. Förmodligen var Frej och Frode samma gestalt i skepnad av gud respektive kung, och man tror att Frejs tjänare Bejla och Byggvir förmodligen var de samma som Fenja och Menja.

Politiskt begrepp[redigera | redigera wikitext]

Sagan om Grotte har haft politisk och social betydelse i 1900-talets Sverige, då den ligger till grund för Viktor Rydbergs stora dikt Den nya Grottesången, som är en indignerad allegori över arbetarklassens villkor i den framväxande industrialismens tid. Det är omvittnat av många, bland annat Ernst Wigforss, att ledande socialdemokrater tog djupa intryck av detta verk.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Hexikon (1981)

Se även[redigera | redigera wikitext]