Tanngnjost och Tanngrisner

Från Wikipedia
Tor i sin vagn med bockarna Tanngnjost och Tanngrisner.
Efter slaget mot Hymer upptäcker Tor att hans ena bock är halt.

Tanngnjost (”den som gnisslar tänder”) och Tanngrisner (”den som har glest mellan tänderna”), även Tandgnissle och Tandglese,[1] är i nordisk mytologi guden Tors två bockar. Dessa bockar drar Tors vagn då åskan går.

I myten om Tors färd till Utgårdaloke berättas om hur bockarna slaktas på kvällen och äts upp, för att återuppväckas till livet på morgonen, då Tor med hammaren Mjölner viger deras skelett. Med på färden var Tors tjänare Tjalve och Röskva. Loke lurade Tjalve att göra en av bockarna halt genom att bryta ett av dess ben för att komma åt märgen när han åt.

Det är omtvistat men det finns goda skäl[källa behövs] att tro att dessa bockar överlevde kristendomens införande i form av det vi kallar julbocken, både som prydnaden och den bock som innan jultomten slog igenom, var den som delade ut julklapparna. På gutamål kan åskmoln kallas för bukkar (bockar).

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Hultkrantz, Åke (1991). Vem är vem i nordisk mytologi : gestalter och äventyr i Eddans gudavärld. Stockholm: Rabén & Sjögren. sid. 90. Libris 7236542. ISBN 9129593956