B-lok (första serien)

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Prins August (lok))
Hoppa till: navigering, sök
B
Lok Prins August.JPG
Fordonstyp Linjelok
Tillverkningsår 1856–1872
Byggt antal 45
Tillverkare Storbritannien Beyer & Peacock
Sverige Nyköpings Mekaniska Verkstad
Sverige Motala Verkstad
Sverige Nydqvist & Holm
Axelföljd 1B-2
Längd (över buffert) 12 714 mm
Drivhjulsdiameter 1 684 mm
Löphjulsdiameter 1 000 mm
Spårvidd 1 435 mm (normalspår)
Drivmedel kol
Största tillåtna hastighet 60 km/h
Startdragkraft 2,6-3,0 Mp
Operatörer Swedish civil ensign (1844–1905).svg Statens Järnvägar

Ånglok av littera B är ett av Statens Järnvägars tidigaste ånglok. Loken skaffades innan littera införts och benämndes endast lok för blandade tåg. De första sex loken levererades 1856, tre till Södra stambanan och tre till Västra stambanan. Södra stambanans lok fick namnen prins Carl, prins Oscar och prins August efter tre av dåtidens prinsar. Loket Prins August gav, genom prinsens välkänt svaga begåvning, upphov till uttrycket dummare än tåget. Loken på Västra stambanan fick namnen Stockholm, Göteborg och Norden. 1876 infördes systemet med littera där loken fick litt B.

Av de 45 lok som Statens Järnvägar skaffade byggdes 23 av Beyer & Peacock, fem av Nyköpings Mekaniska Verkstad, åtta av Motala verkstad och nio av Nydqvist & Holm.

Av de äldsta B-loken är ett, Prins August, bevarat. Det togs ur trafik 1906, men sparades som museiföremål. Vid 100-årsjubileet 1956 restaurerades det till körbart skick och är därigenom i dag ett av världens äldsta körbara lok i originalskick. Loket tas vid enstaka tillfällen ut från sin ordinarie placering på Sveriges järnvägsmuseum i Gävle och uppvisningskörs. Detta skedde till exempel vid firandet av sträckan Malmö–Lunds 150-årsjubileum 2006.

Prins August, byggt 1856 av Beyer & Peacock i England, är ett exempel på tidiga tenderlok. Här ses loket i Lund i samband med järnvägens 150-årsjubileum med en personvagn från Ludvika–Frövi-banan.

Se även[redigera | redigera wikitext]