Smörgås

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Två smörgåsar, en med bara smör och en med smör och pålägg, ost och gurka.
Två smörgåsar, en med ägg, tomat och sallad och en med lax, ägg och sallad.

Smörgås eller macka är mat som består av minst en brödskiva med ett eller flera pålägg och kan vara en del av en maträtt eller en hel maträtt i sig.

En smörgås kan i den svenska matkulturen ätas när som helst på dagen, till alla mål. Vanligast förekommande är det troligtvis till frukost. Till middag förekommer en smörgås som mer regelbundet tillbehör bara till vissa maträtter, som t.ex. soppa. De flesta restauranger har bröd och smör att erbjuda till maten. Att under t.ex. en konferens servera en småfranska med ost under förmiddagen är vanligt.

Olika former av smörgåsar[redigera | redigera wikitext]

En dubbelsmörgås,[1] även kallad dubbelmacka eller sandwich, består av två sammanslagna brödskivor med pålägg emellan. En mindre smörgås med mer exklusivt pålägg kallas normalt snitt. En ovanligt stor smörgås på en skiva bröd och oftast med mer än ett pålägg brukar kallas landgång medan en ovanligt stor smörgås med flera brödskivor på varandra brukar kallas Dagobertmacka.

Olika pålägg[redigera | redigera wikitext]

Pålägg finns av alla upptänkliga slag. Till de vanligaste hör ost, skinka, kaviar, leverpastej, grönsaker, marmelad, messmör, korv eller skivat kokt ägg. Ofta brer man först ett lager smör eller margarin direkt på brödet.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Ordets etymologi kan spåras tillbaka till då man i stugorna kärnade sitt eget smör. Vid kärnandet steg små smörklumpar upp till mjölkytan och drev omkring likt gäss. En sådan smörklump passade utmärkt att lägga på en skiva bröd.[2] Trots det språkliga ursprunget, har ordet smörgås fått en annan pluraländelse, då det blir smörgåsar i flertal. Ordet macka har osäkert ursprung men kommer eventuellt från tyskans machen, göra, via det i vissa svenska dialekter förekommande slangordet macka i betydelsen arbeta eller förfärdiga.[3]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svenska Akademiens ordlista, sidan 163
  2. ^ ”Smörgås”. Svenska Akademiens ordbok. http://g3.spraakdata.gu.se/saob/show.phtml?filenr=2/9/84.html. 
  3. ^ Erneby, Birgitta (2008). Nordstedts etymylogiska ordbok (1). Nordstedts Akademiska Förlag. Sid. 389. ISBN 978-91-7227429-7 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]