Wikipedia:Läsning

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Manual Attack-page.svg

Den här sidan beskriver hur man läser en artikelsvenskspråkiga Wikipedia, när man väl har hittat den.

Hjälp-översikten beskriver vad Wikipedia är, hur man hittar artiklar och information i Wikipedia och hur den kan redigeras.

Förklaring Skärmbild

En vanlig artikel[redigera | redigera wikitext]

Här är en vanlig artikel. Wikipedia är ett fritt uppslagsverk på nätet, som består av många tusentals sådana artiklar. Den här handlar om tornedalingar. Artiklarna kan skapas och redigeras av vem som helst.

Själva artikeltexten visas i den stora vita rutan. Runt omkring (upptill, till vänster och nedtill) finns olika länkar, som nu ska få sin förklaring.

Längst ner på sidan anges de kategorier, som den här artikeln ingår i. Den som skrev artikeln om tornedalingar har sorterat in den i tre kategorier: Norrbotten, etniciteter och Tornedalen.

Den här skärmbilden är förkortad för att få plats, vilket anges av den röda linjen. Den riktiga artikeln om tornedalingar är mycket längre.

LA2-reading-article.png

Kategorier[redigera | redigera wikitext]

I kategori:Norrbotten hittar vi andra artiklar som kan ha beröring med tornedalingar. Kategorier kan också ingå i kategorier. Systemet bygger inte på någon formell ämnesordskatalog, utan kategorier skapas vid behov, precis som artiklar.

LA2-reading-cat.png

Andra språk[redigera | redigera wikitext]

Wikipedior med minst 100 artiklar finns på 265 olika språk (december 2010), den svenska är en av de största. När man inte får svar på sina frågor i den svenskspråkiga artikeln, kanske det finns mer information på andra språk. I vänstermarginalen finns länkar till samma artikel på andra språk.

Här syns den engelskspråkiga Wikipedia-artikeln om Tornedalians.

Wikipedian på Meänkieli har skapats på prov. Den finskspråkiga och nordsamiska Wikipedian är etablerade, med drygt 250 000 respektive drygt 3 000 artiklar (jfr knappt 380 000 i den svenskspråkiga).

De större språken (engelska, tyska, franska) har fler användare som skriver och granskar artiklar och fel kan därför bli upptäckta snabbare där. Likaså kan artiklar på ett lokalt språk vara bättre, då artikeln där väcker större intresse. Det är vanligt att användare bidrar både på det egna språket och på engelska. Därigenom blir engelskspråkiga Wikipedia en naturlig mötesplats (men engelska behärskas inte i alla delar av världen).

Polyglotter tar givetvis för sig av flera språk och Wikipedia finns också på språk som esperanto och volapük.

LA2-reading-english.png

Diskussionssidor[redigera | redigera wikitext]

Till varje artikel hör en diskussionssida, där man kan kommentera eller framföra argument rörande artikelns innehåll.

Genom att läsa igenom diskussionssidan kan man ibland bilda sig en uppfattning om huruvida artikelns innehåll är kontroversiellt eller inte.

Diskussionsinläggen brukar vara undertecknade med användarnamn och datum. Man ser alltså både vem som framfört åsikter och om detta skedde nyligen eller för länge sedan.

LA2-reading-talk.png

Historik[redigera | redigera wikitext]

När en artikel redigeras, sparas både den gamla och den nya versionen. Det kan finnas hundratals gamla versioner sparade av varje artikel. Versionshantering är känt från programmering, men kan kännas nytt och ovant för många.

Genom att klicka på fliken "historik" upptill i en artikel får man fram en fullständig versionshistorik, där det framgår när artikel ändrades, av vem och en eventuell redigeringskommentar som den användaren lämnade. Författaren anges endera som ett användarnamn (se nedan) eller, om användaren valt att inte registrera något namn, av en numerisk IP-adress.

Ibland förekommer det att oseriösa användare på rent okynne vandaliserar artiklar. Andra användare kan då återställa artikeln till en tidigare version. Klottraren brukar få en tillsägelse och kan bli blockerad vid upprepad föreseelse.

Av versionshistoriken framgår vilka användare som deltagit i just den här artikeln. Man brukar kunna se om de klarar att samarbeta bra, eller om det pågår ett redigeringskrig fram och tillbaka.

Genom att klicka på ett datum i listan får man se hur artikeln såg ut just då. Om man vill referera till eller bokmärka just den versionen kan man använda länkadressen. Motsvarande adress hittar man som ”permanent länk” i verktygslådan i vänstermarginalen, i den normala artikelvyn.

LA2-reading-hist.png

Skillnad mellan versioner[redigera | redigera wikitext]

Skillanden mellan två versioner åskådliggörs genom diffar. Genom att markera två versioner i historiken (se ovan) och klicka på "jämför", får man se exakt vilka skillnader som gjordes av den användaren vid det angivna tillfället.

I det här fallet har en bokstav ändrats i den finska översättningen av "fiskpalt". Låt oss hoppas att det var till det bättre.

Då artikeln fått en ny struktur är det svårt att se vad som ändrats i sak, men annars är diff-verktyget mycket nyttigt för att se om en artikel verkar stabil: om språket finslipats, artikeln uppdaterats och nya uppgifter införts utan att sakuppgifter ändrats är artikeln sannolikt trovärdig, i synnerhet om ändringarna gjorts av flera olika användare. Se vidare Wikipedia som källa.

LA2-reading-diff.png

Användarsidor[redigera | redigera wikitext]

De som hjälper till att skriva och redigera Wikipedia kan registrera ett användarnamn och skapa en egen användarsida. Det är helt frivilligt hur mycket man vill berätta om sig själv.

Den här användaren skriver under signatur och anger inte sitt fullständiga namn. Det står att E.G. är jurist och bor i Stockholm, och det kan ju stämma, men helt säker kan man kanske inte vara.

Man hittar användarnamn i artikelhistoriken och på diskussionssidor. När man klickar på namnet kommer man till användarens sida.

Varje användarsida har också en diskussionssida, där man kan ställa frågor till användaren.

LA2-reading-user.png

Wikipedia:Projekt[redigera | redigera wikitext]

Flera användare kan slå sig ihop och samarbeta om ett visst tema inom ett Wikipedia:Projekt eller WikiProjekt. Projekten har egna sidor. Här visas Wikipedia:Projekt medicin.

Det finns ett hundratal sådana projekt på svenskspråkiga Wikipedia. Man hittar dem i kategori:Wikipedia:Projekt.

LA2-reading-proj.png