Bibelkanon

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Denna artikel är en del i Wikipedias serie om

Church of the Nativity, Bethlehem, Israel 04155u original.jpg
Födelsekyrkan i Betlehem, Palestinska Myndigheten.

 
Jesus Kristus
Jesu liv enligt Nya testamentet  · Korsfästelsen  · Uppståndelsen  · Påsk
Bibeln och bakgrund
Gamla testamentet  · Nya testamentet  · Evangelium  · Kanon  · Kyrkan  · Apostlarna
Guds rike · Tidsaxel · Paulus · Petrus
Teologi
Gud: (Fadern  · Sonen  · Helige Ande)  · Treenighetsläran  · Teologihistoria  · Mariologi  · Frälsning  · Dop  · Apologetik
Historia och traditioner
Kyrkofäderna · Konstantin · Koncilier · Trosbekännelserna · Mission · Stora schismen 1054 · Korståg · Reformationen
Riktningar
Allmänt
Predikan · Bön · Ekumenik · Musik · Konst · Liturgi och riter · Kalender · Symboler
P christianity.svg Kristendomsportalen

Bibelkanon eller Bibelns kanon är den lista över böcker som ingår i Bibeln. Katolska Kyrkan, de ortodoxa kyrkorna, de orientaliska kyrkorna och de protestantiska kyrkorna har alla olika sådana listor.

Nya Testamentet ser nu praktiskt taget likadant ut i alla kristna kyrkor[källa behövs], men historiskt finns det skillnader. Utvecklingen under 100-talet gav de flesta kyrkor en samling som innehöll de nuvarande fyra evangelierna, Apostlagärningarna, tretton brev av Paulus, första Petrusbrevet och första Johannesbrevet[källa behövs]. Av dagens böcker var sju inte allmänt accepterade: Hebreerbrevet, Jakobsbrevet, andra Petrusbrevet, andra och tredje Johannesbrevet, Judasbrevet och Uppenbarelseboken[källa behövs]. Å andra sidan accepterades på vissa håll skrifter som Barnabasbrevet och Hermas Herden som kanoniska[källa behövs]. Under 200-talet utkristalliserade sig en mer uniform lista[källa behövs]. På 300-talet kom auktoritativa uttalanden, först från olika biskopar, senare från synoder och koncilier[källa behövs]. Dagens lista på 27 böcker förekommer första gången i Athanasius' påskbrev från 367[källa behövs].

Skillnaderna ligger i vilka böcker som ingår i Gamla Testamentet. De böcker som fastslogs under konciliet i Hippo Regius och konciliet i Kartago var under de första nästan 1500 åren av kristenheten gemensamma för alla kyrkor[källa behövs]. I denna kanon ingick i GT även de böcker Luther tog bort ur sin bibel, som inom protestantismen numera refereras till som "GT:s apokryfer"[källa behövs]. I Katolska Kyrkan och i östkyrkorna finns dessa böcker kvar, och brukar benämnas Deuterokanon ("andra kanon": de skrevs de närmaste århundradena innan Jesu liv, och länge var de äldsta kända manuskripten skrivna på grekiska), och räknas i dessa kyrkor som fullvärdiga bibelböcker[källa behövs].

Den äldsta bevarade bibelkanon är den av Marcion, som bara innehöll en version av Lukasevangeliet och tio brev av Paulus[källa behövs]. Det muratoriska fragmentet betraktas av mångaMall:Vem då? som den tidigast kända ortodoxa listan[källa behövs].

Se även: Kanon (religion)

Litteratur[redigera | redigera wikitext]