Mall:Utvald artikel/dok

Från Wikipedia

Sektionen Utvald artikelhuvudsidan lyfter fram en av Wikipedias utmärkta artiklar.

Sammanfattningar av utvalda artiklar för huvudsidan: 19 apr–4 jul · 5 jul–19 sep · 20 sep–5 dec · 6 dec–20 feb · 21 feb–19 apr

Arkiv av tidigare utvalda artiklar på huvudsidan: 2004 · 2005 · 2006 · 2007 · 2008 · 2009

I dag är det torsdag 25 april 2024, vecka 17 - Rensa sidans cache

Den här mallen schemalägger dagens utvalda artikel som bland annat visas på huvudsidan. Datumen för de utvalda artiklarna bestäms på sidan Mall:Utvald artikel/Datum.

Innehållet som visas hämtas från respektive artikelsammanfattning, det vill säga [[Wikipedia:Utvald artikel/Artikelnamn]].

Att göra[redigera wikitext]

Om en ny utmärkt artikel antas[redigera wikitext]

  1. Om en ny utmärkt artikel antas bör en ny artikelsammanfattning skapas (det vill säga en sådan som visas på huvudsidan). En artikelsammanfattning brukar innehålla artikelns ingress eller (om ingressen är lång) de två–tre första styckena, beroende på deras storlek. Det bör även finnas en bild och en tillhörande bildtext och ett angett bildförhållande (se nedan). För att skapa artikelsammanfattningen, skriv in artikelns exakta namn i inmatningsfältet nedan och klicka på Skapa artikelsammanfattning. Följ sedan instruktionerna som kommer upp när du har gjort det.

  2. När en artikelsammanfattning har upprättats bör artikelns exakta namn läggas till i {{Utvald artikel/Datum}} på ett ledigt datum, tillika datumet då artikelsammanfattningen kommer att visas på huvudsidan.

Bildförhållande[redigera wikitext]

För att bilden ska få lagom storlek på huvudsidan och i andra portaler ska parametern "bildförhållande" innehålla kvoten mellan bredden och höjden på bilden. Bredd och höjd anges på bildbeskrivningssidan. Om du inte har möjlighet att räkna ut exakt så kan du jämföra med bilderna här nedan för att få ett ungefärligt värde.

Kvadratiska bilder får förhållandet 1.

Bilder i "stående" eller "porträtt"-format får ett förhållande som är lägre än 1.

Bilder i "liggande" eller "landskaps"-format får ett förhållande som är högre än 1.

Om en utmärkt artikel flyttas[redigera wikitext]

Om en utmärkt artikel flyttas bör även dess artikelsammanfattning flyttas till Wikipedia:Utvald artikel/Nytt sidnamn. En artikelsammanfattning flyttas på samma sätt som en vanlig sedan, instruktioner finns på sidan Wikipedia:Flytta sida. Efter flytten av artikelsammanfattningen, korrigera artikelnamnet i {{Utvald artikel/Datum}}. Om du av något skäl inte kan flytta, gör något av följande eller bådadera:

  • Placera följande mall högst upp i artikelsammanfattningen:
    • <noinclude>{{Flytta|Wikipedia:Utvald artikel/Nytt sidnamn|Artikeln ifråga har flyttats.|datum=2024-04}}</noinclude>
  • Skriv en flyttbegäran på sidan Wikipedia:Begäran om åtgärder.

Om en utmärkt artikel förlorar sin status eller nedgraderas till bra[redigera wikitext]

Om en utmärkt artikel förlorar sin status eller nedgraderas till bra bör dess artikelsammanfattning behållas (ifall artikeln senare skulle bli utmärkt på nytt), men placera följande mall högst upp i artikelsammanfattningen:

Den före detta utmärkta artikeln bör även raderas ifrån listan {{Utvald artikel/Datum}}.

Om en utmärkt artikel eller före detta utmärkt artikel raderas[redigera wikitext]

Om en utmärkt artikel raderas bör du först försäkra dig om att raderingen inte var ett misstag. Om det inte visar sig vara ett misstag, radera dess artikelsammanfattning (om du är administratör). Om du inte är administratör (och därmed inte har behörighet att radera sidor), anmäl artikelsammanfattningen för radering genom att placera följande mall högst upp i artikelsammanfattningen:

  • <noinclude>{{Radera|Artikeln ifråga har raderats.}}</noinclude>

Att en utmärkt artikel eller före detta utmärkt artikel raderas är dock mycket sällsynt, men det kan ändå potentiellt hända av vissa skäl.

Resultat[redigera wikitext]

OBS! Resultaten nedan kan vara missvisande på grund av sidcachen. Prova att rensa sidans cache, för att med högre sannolikhet få fram ett rättvisande resultat.

Dagens utvalda artikel[redigera wikitext]

Logotyp.

Secrets är det andra studioalbumet av den amerikanska sångaren Toni Braxton. Albumet släpptes av LaFace och Arista den 18 juni 1996 i Nordamerika. Albumet gavs ut i Europa och Asien via BMG. Efter att ha etablerats som en utpräglad balladsångaredebutalbumet fortsatte hon samarbetet med mentorn och skivbolagschefen Kenneth "Babyface" Edmonds. Som på föregående album skrev Braxton två av låtarna medan Edmonds skrev och producerade majoriteten av albumet. Ytterligare produktion kom från R. Kelly, David Foster, Tony Rich, Soulshock & Karlin och Keith Crouch. Secrets är ett R&B-album i samma stil som Braxtons debut men med ungdomligare framtoning och fler musikaliska stilar. På albumet inkorporerade hon ljusare och luftigare toner tillsammans med sin karaktäristiska mörkare och mer mättade sångstil. Låttexterna rör sig kring Braxtons tidigare teman som kärlek, relationer och hjärtekross. Med albumet framställdes Braxton för första gången som en sexsymbol och sjöng nu även om sex, lust och onani.

Vid utgivningen mottog Secrets mestadels positiv kritik från musikjournalister. Albumet har beskrivits som Braxtons magnum opus. LaFace och Arista bedrev en intensiv pr-kampanj för att stötta Secrets och etablera Braxton som artist utanför USA. Det gick in på andraplatsen på amerikanska albumlistan Billboard 200 och topp-fem på majoriteten av listorna internationellt. Secrets mottog åttafaldigt platinacertifikat av Recording Industry Association of America (RIAA) och har sålt i över 6 miljoner exemplar i landet fram till 2011. Den globala försäljningen beräknades år 2009 till 15 miljoner sålda exemplar och var fram till dess Braxtons framgångsrikaste studioalbum. Secrets stöttades av en gemensam turné i Nordamerika med saxofon-spelaren Kenny G. Med albumet vann Braxton flera priser, däribland en American Music Award för Favorite Soul/R&B Album, en Soul Train Music Award för Best R&B/Soul Album samt en Grammy Award-nominering för Best Pop Album. ► Läs mer

Morgondagens utvalda artikel[redigera wikitext]

Brottsprevention handlar om att förhindra att brott begås. Ett sätt att uppnå detta är att fängsla dem som begått brott.

Brottsprevention, brottsförebyggande verksamhet, är en del av kriminalpolitiken i vid bemärkelse och syftar till att minska, begränsa eller eliminera brottslighet och dess skadeverkningar. Arbetet med att förebygga kriminalitet är en central del av ett samhälles politik. Vad som är ett icke önskvärt beteende måste därför definieras och metoder för att åtgärda avvikelserna beslutas om. I varje historisk tid, i varje samhälle, har därför preventionsarbetet utformats olika.

Det brottsförebyggande arbetet delas vanligen in i två delar: social respektive situationell brottsprevention. Den första syftar till att på längre sikt påverka de förhållanden som påverkar brottsbenägenhet medan den senare riktar in sig på att försvåra tillfällena för kriminalitet i de situationer där brott kan uppstå, samt att motverka bortförklaringar (neutralisering) av den egna kriminella handlingen.

Modern brottsprevention utgår ifrån rutinaktivitetsteorins tre förutsättningar för brottslighet: För ett brottstillfälle krävs en motiverad förövare, ett lämpligt mål för den kriminella handlingen och en avsaknad av avskräckande faktorer som kan hindra att brottet begås. I det brottsförebyggande arbetet ingår även att minimera brottens skada och minska rädslan för brott. ► Läs mer

Föregående dagars utvalda artiklar[redigera wikitext]

Lista över utvalda artiklar[redigera wikitext]

Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December