Rökförbud

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Rökförbud
Rökförbudsskylten i passagerarflygplan.

Rökförbud är ett förbud mot tobaksrökning på allmänna platser, oftast inomhus, som restauranger, kaféer, nattklubbar, och pubar. Rökförbud i olika utsträckningar förekommer på olika ställen i världen. I Sverige får man röka på uteserveringar. Vad som klassas som uteservering är ibland svårt att avgöra, då det kan finnas tak över. Största anledningen till rökförbudet är att man vill förhindra passiv rökning som årligen orsakar omkring 80 000 människors död[källa behövs]. Rökförbud finns också på grund av allergier[källa behövs], och att "icke-rökare" i allmänhet tycker att "röken luktar illa" [källa behövs]. Rökförbud finns också av säkerhetsskäl. Ombord på en båt får man till exempel på grund av risken för brand oftast inte röka på bildäck eller inne i bilarna. Andra anledningar till att rökförbud införs kan vara att man inte vill att barn och ungdomar skall inspireras till att röka genom att se rökande vuxna.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Attityder[redigera | redigera wikitext]

En TEMO-mätning från slutet av 2005 visade att sju av tio svenskar tycker att det svenska rökförbudet på serveringsställen är bra.[5]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] WP: Tobacco smoking, 2013-01-28
  2. ^ Statens Folkhälsoinstitut: Handbok tobakslagen - Restauranger, 11 mars 2009
  3. ^ ”Spain adopts new anti-smoking law”. RTÉ Commercial Enterprises Ltd. 2011-01-02. http://www.rte.ie/news/2011/0102/spain_smoking.html. (engelska)
  4. ^ Pröckl, Max (31 december 2014). ”Rökförbud på tunnelbanans uteperronger”. Sveriges Radio. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=6040905. Läst 2 januari 2014. 
  5. ^ Enligt statens Folkhälsoinstitut: Populärt rökförbud efterlevs väl, 12 januari 2006