Laissez-faire

Från Wikipedia
Version från den 30 maj 2016 kl. 22.36 av 90.231.237.142 (Diskussion) (Jeremy Bentham är inte en förespråkare av den Österikiska skolan av Nationalekonomi. Han kan ha varit en förespråkare av Laissez faire när det kom till relationen mellan stat och ekonomi MEN detta gör honom inte till en del av den traditionen.)

Ekonomi: Laissez faire (IPA/leseˈfɛʀ/) eller laissez faire laissez passer (på svenska: låt ske, låt gå) är ett slagord och benämning på bland annat François Quesnays ekonomiska lära, som lanserades i Frankrike vid 1700-talets mitt, om total näringsfrihet och skattefrihet. Idéerna, som var en reaktion mot den rådande merkantilismen, kom senare att bilda grunden till de liberala ekonomiska teorierna och påverkade även den så kallade nationalekonomins fader, skotten Adam Smith, när han 1776 publicerade sin Nationernas välstånd. Sedan Smith är de ledande förespråkarna den österrikiska skolans nationalekonomer, som Ludwig von Mises, Murray Rothbard och George Reisman.

Andra betydelser

Allmänt: Med "Laissez faire" åsyftas vanligen en obrydd och nihilistisk låt gå-attityd i allmänhet, oftast med en nedsättande innebörd.

Övrigt

Begreppet är heller ej att förväxla med FN:s passdokument Laissez-passer.