Portal:Mat och dryck

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Portal:Mat)
Denna sida är museimärkt och hålls inte längre uppdaterad. Den behålls främst av historiska skäl.
Se eventuellt diskussionssidan för mer information.
PORTAL:MAT OCH DRYCK
Introduktion
Portal:Mat och dryck är en portal som ämnar sammanfatta de två ämnena mat och dryck.

Mat kan syfta på vad som helst som levande organismer kan inta för närings eller njutnings skull. Vanligen syftar dock ordet till vad som intas av djur och ospecificerat ofta bara till vad människor äter. Mat är oftast av animaliskt- eller växtursprung, men flera undantag finns; det vanligaste och viktigaste av dessa är vatten. Mat är inte bara fysiologiskt nödvändigt för mänsklig överlevnad utan har också många viktiga sociala och kulturella funktioner.

Dryck är vätska som är drickbar. Gemensamt för alla drycker är att de har vätska i sig. Drycker kan vara mer eller mindre törstsläckande. Den viktigaste drycken är vatten, som är livsnödvändig för alla levande organismer. En stor del av människans kropp består av vatten som är ett lösningsmedel för många ämnen i kroppen. En vuxen människa bör dricka uppemot två liter vatten dagligen. Så gott som alla andra drycker innehåller vatten.

Utvald matartikel Utvald dryckartikel
Biskop Odo av Bayeux firar invasionen av England med en bankett.
Biskop Odo av Bayeux firar invasionen av England med en bankett.

Medeltidens mat inkluderar mat, matvanor och tillagningsmetoder för olika europeiska kulturer under medeltiden, en period som ungefär sträcker sig från 400-talet till 1500-talet. Under perioden etablerades många nya vanor inom kosthållning och matlagning över hela Europa och många av dessa lade grunden för de moderna europeiska köken. Transport och kommunikation var betydligt långsammare än idag, vilket omöjliggjorde eller fördyrade import av flera typer av mat. De välbärgade kunde emellertid låta sina matvanor påverkas av importerade recept och råvaror, och successivt spred sig främmande kulturers matvanor även till de lägre klasserna.

Medeltiden var en period då missväxt och svält var vanligt och klasskillnader upprätthölls ofta brutalt. Under senmedeltiden utfärdades ofta överflödsförordningar, bestämmelser som reglerade i vilken mån varje samhällsklass fick markera sin status, med exempelvis kläder och mat. Sociala och medicinska normer kunde också diktera att den arbetande befolkningens mat skulle vara mindre förfinad än elitens kost. Logiken bakom detta var att grovt arbete krävde grov mat och att detta var en gudagiven ordning. ► Läs mer

Lageröl
Lageröl

Öl är den äldsta kända alkoholdrycken och har producerats i uppskattningsvis 7 000 år. Det första ölet skapades troligtvis då stärkelse- och sockerrika bröd blöttes och jäste i kontakt med vilda jästsvampar. Den moderna bryggeritekniken utvecklades i huvudsak i kloster under medeltiden och de största tekniska framstegen i industrialiserandet av bryggprocessen skedde under 1700- och 1800-talen. Bryggeriindustrin är idag en multinationell miljardindustri med Kina som största producentland.

Öl bestod ursprungligen av jäst, vatten och stärkelsebaserade ingredienser, i huvudsak malt men även vete, ris och majs. Humlens angenäma effekter upptäcktes under slutet av det första millenniet efter vår tideräkning och idag är humle en av huvudingredienserna i de allra flesta ölsorterna. Andra ingredienser kan vara potatis, kryddor och socker. Det finns flera olika öltyper, såsom spontanjäst öl, ale, lager och veteöl. Vissa öltyper är även regionspecifika och produceras utifrån de förutsättningar som finns i regionen. Processen kallas för bryggning. Idag produceras även ekologiskt öl och alkoholfritt öl. Liksom med andra alkoholhaltiga drycker kan måttligt intag av öl ha vissa positiva hälsoeffekter, medan de skadliga hälsoeffekterna av alkoholkonsumtion är långt fler. ► Läs mer

Utvald bild Utvalt recept
Gula citroner

Kokboken

Huvudsida
Innehåll
Alfabetiskt register

Skrabbelucker eller krabbelurer (det finns också andra benämningar) är en maträtt som är en blandning av pannkakor och sockerkaka.

Skrabbeluckerna är gjorda av en smet som liknar pannkakssmet men med bakpulver i och de tillagas i plättpanna. När de är klara kan de doppas i socker och eventuellt i kanel.

Mat och dryck i världen Visste du att ...


Grönstedtska palatset
Från Wikipedias nyaste matartiklar  Redigera  Arkiv  Andra nyskrivna artiklar
Nyheter Nyskapade artiklar
Från de senaste matnyheterna  Redigera  Arkiv
23 januari Nigel Slater; 24 augusti tårtspade - Radler - calulu - angolanska köket; 23 augusti Algeriska köket - Östtimorianska köket; 12 mars Traditionell mat; 17 februari 2024 Génoise - Charlotte russe; 20 februari 2024 Chiffon (kaka); 23 februari 2024 Joconde; 29 mars 2024 Savoiardikex;
Vårt bästa Vidare läsning

Marmelad  · Medeltidens mat


Tillagning av te  · Choklad


Lägereld  · Matfotografi  · Durian  · Franska köket  · Vin  · Vinproduktion
Vin
Vin
Mat  · Dryck

Fisk  · Frukter  · Grönsaker  · Kryddor  · Kött  · Mjöl  · Pasta  · Potatis  · Ris  · Socker  · Ägg
Alkoholdrycker  · Chokladdrycker  · Juice  · Kaffe  · Läsk  · Mjölk  · Spritdrycker  · Te  · Vatten  · Vin  · Öl

Bröd  · Gratänger  · Grytor  · Korvar  · Mos  · Ostar  · Pizzor  · Soppor
Fritering  · Grillning  · Kokning  · Långkok  · Panering  · Redning  · Rökning  · Stekning  · Stuvning  · Torkning
Fritös  · Frys  · Förkläde  · Gryta  · Kastrull  · Kylskåp  · Mikrovågsugn  · Rivjärn  · Spis  · Stekpanna  · Visp
Förrätt  · Huvudrätt  · Efterrätt  · Frukost  · Lunch  · Middag  · Fika  · Mellanmål  · Tårta

Bageri  · Chark  · Kafé  · Konditori  · Mejeri  · Restaurang
Se även
Mat och dryck på Wikinews  Mat och dryck på Wikiquote  Mat och dryck på Wikibooks  Mat och dryck på Wikisource  Mat och dryck på Wiktionary  Mat och dryck på Wikiversity  Mat och dryck på Wikimedia Commons
Nyheter Citat Manualer och texter Texter Definitioner Resurser för lärande Bilder och media
Deltagande

Om du vill förbättra artiklar här på Wikipedia om ämnet mat och dryck kan du vara med i projekten;

Wikipedias portaler