Wikipedia:Flow

Från Wikipedia
Manual
Denna sida är museimärkt och hålls inte längre uppdaterad. Den behålls främst av historiska skäl.
Se eventuellt diskussionssidan för mer information.

Flow är ett projekt skapat av "the Collaboration team" (samarbetslaget) vid Wikimedia Foundation för att skapa ett modernt diskussion- och samarbetssystem för alla Wikimedias projekt. Flow kommer så småningom att ersätta Wikipedias nuvarande system med diskussionssidor, och kommer att tillhandahålla funktioner som finns på de flesta moderna webbplatser men som inte är möjliga att göra i wikikod. Till exempel så kommer Flow automatiskt signera inlägg av användare, skapa trådade diskussioner, och möjliggöra ämnesspecifik inläggsavisering.

Huvudmålen med projektet Flow är följande:

 • att göra systemen för wikidiskussion mer lättillgängligt för nya användare.
 • att göra systemen för wikidiskussion mer effektivt för erfarna användare.
 • att uppmuntra meningsfulla konversationer som stöder samarbete.

Hur det fungerar[redigera | redigera wikitext]

Flow bygger på samma sorts redigeringsteknik som VisualEditor, vilket innebär att en inte behöver använda wikikod, men om en vill använda wikikod går det också bra. I så fall klickar en på knappen [[]] som finns längst ner i rutan för inlägg.

Rubriker[redigera | redigera wikitext]

Att skapa en rubrik görs genom att klicka i rutan "Starta ett nytt ämne", och därefter skriva ett beskrivande namn på det ämne en tänkt diskutera.

Det går att bevaka ämnen genom att klicka i stjärnsymbolen till höger om rubriken. Då får du avisering varje gång någon skriver i den enskilda tråden.

Efter att en rubrik är vald kan en ändra den genom att klicka på de tre punkterna till höger om rubriken och gå till "Redigera rubrik".

På diskussionssidan finns vid rubriken angivet hur många kommentarer har, och när den senaste gjordes.


Sortering[redigera | redigera wikitext]

Det finns en innehållsförteckning längst upp till vänster under rubriken "Bläddra bland ämnen". Längst upp till höger kan en välja hur en vill att ämnena ska sorteras: kronologiskt efter när ämnena skapades, med det nyaste överst ("Nyaste ämnen") eller kronologiskt efter aktivitetsnivå, med det ämnet som senast diskuterats överst ("Senaste aktiva ämnen").

Sammanfattningar[redigera | redigera wikitext]

Under rubriken kan en sammanfattning av tråden göras, så att nya läsare slipper läsa hela tråden för att få reda på vad det handlar om. Sammanfattningarna går att redigera genom att klicka på de tre punkterna till höger om rubriken och välja "Redigera ämnets sammanfattning".

Inlägg[redigera | redigera wikitext]

Att starta en tråd görs genom att klicka i rutan "Starta ett nytt ämne". Flows ena läge fungerar likt VisualEditor. I det läget gör du länkar genom att markera ordet/orden och därefter klicka på länksymbolen under rutan. Där finns även markörer för fet och kursiv stil samt för att nämna en användare så att den blir pingad och får en notifikation. Varje inlägg märks automatiskt med användaren som skrev det, vilket gör att en inte behöver signera inläggen.

Om en vill använda wikikod går det bra. Då klickar en på knappen [[]] som finns längst ner i rutan för inlägg.

Svarar på ett inlägg görs genom att klicka på "Svara" under inlägget en vill svara på. För att lämna en allmän kommentar till själva diskussionsämnet klickar en på "Svar till <diskussionsämne>" under ämnets sista inlägg. Om det finns inlägg nedanför får inlägget ett indrag, så det blir tydligt i vilken ordning inläggen kom.

När muspekaren placeras på ett användarnamn i listan över inlägg under en viss rubrik, syns länkar till användarens diskussionssida och bidragslista. Om en är administratör kommer även en blockeringsknapp upp.

Under inlägg finns en "Tacka"-knapp.

Mer-meny[redigera | redigera wikitext]

Till höger i rubrikfältet och inläggsfältet finns tre punkter (...). Genom att klicka på de tre punkterna bredvid en rubrik får en upp en meny med rubrikerna "Redigera rubrik", "Historik", "Permanent länk", "Sammanfatta", "Dölj ämne", "Radera ämne" och "Markera som löst". De tre punkterna bredvid ett inlägg leder till en meny med rubrikerna "Redigera rubrik", "Permanent länk", "Dölj" och "Radera".

Buggrapportering[redigera | redigera wikitext]

Det finns två sätt att rapportera buggar. Det ena (se underrubriken Phabricator nedan) kommer direkt till utvecklarna, medan det andra (se underrubriken På denna wiki nedan) stannar på svenskspråkiga Wikipedia. De rapporter som kommer till utvecklarna har större chans att bli åtgärdade, men den som känner sig obekväm med att skriva på engelska ska alltid ha en möjlighet att använda svenska och få hjälp av andra wikipedianer.

För att det ska vara möjligt att lösa din bugg bör du tala om:

 1. Vad försökte du göra? En kort beskrivning av felet på ett generellt plan.
 2. Vilka åtgärder (knapptryckningar m.m.) vidtog du för att åstadkomma detta?
  1. Detta ska vara en serie åtgärder
  2. som någon annan kan utföra
  3. för att upprepa det som hände för dig.
 3. Beskriv vad du hade förväntat skulle hända.
 4. Beskriv vad som hände istället för det förväntade beteendet.
 5. Bifoga också uppgifter om vilken webbläsare och operativsystem du har (då felet kan bero på just det)

Phabricator[redigera | redigera wikitext]

 1. Gå till https://phabricator.wikimedia.org/
  Om du redan är inloggad, gå till steg 2, annars:
  1. Tryck på ikonen längst upp till höger. (Direktlänk).
  2. Tryck på den vita rutan i nedre delen av skärmen under inloggningsformuläret. Login or Register - MediaWiki.
  3. Tryck på "Tillåt" eller "Allow" (baserat på språkinställningar du har på MediaWiki).
 2. Tryck på + i övre högra hörnet och välj Task. (Direktlänk)
 3. Fyll i en passande titel på felet du upptäckt i fältet som heter Title.
 4. I fältet Projects skriv "Flow" och välj det första alternativet i listan som dyker upp.
 5. Fyll i en beskrivning på problemet du upptäckt, med länkar, versionsskillnader, skärmdumpar, länkar, och annat som kan hjälpa programmerarna att duplicera samma problem som du har fått.
 6. Tryck på Create Task.

Lägg märke till att utvecklarna ibland kan behöva ställa ytterligare frågor för att förstå vari problemet ligger.

På denna wiki[redigera | redigera wikitext]

Använd denna sidas diskussionssida för att rapportera buggar. Om de kan förstås och reproduceras av andra användare kan dessa hjälpa till att rapportera dem i Phabricator.