Die Brücke

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser av Brücke, se Brücke (olika betydelser).
Ernst Ludwig Kirchner. Affisch inför utställning på Galerie Arnold i Dresden, 1910

Die Brücke (eller bara "Brücke"ty.,"Bron") var den första gruppen av tyska expressionister. Den bildades 1905 i Dresden, flyttade till Berlin 1911 och upplöstes formellt 1913.

Gruppen bildades av fyra arkitekturstuderande: Ernst Ludwig Kirchner, Fritz Bleyl, Erich Heckel och Karl Schmidt-Rottluff. Kirchner blev ledare i gruppen, till vilken också hörde Emil Nolde (mellan 1906 och 1907), Max Pechstein och Otto Mueller. Konstnärerna delade ateljé, odlade det medeltida skråidealet och skaffade sig "borgerligt" stöd genom att även låta lekmän bli medlemmar. Av de fyra grundarna hade endast Kirchner en mer formell konstnärsutbildning med två terminers konststudier vid Münchenakademin.

Till skillnad från konstnärsgruppen Der Blaue Reiter, som också var expressionister, var att Die Brücke målade föreställande expressionistiskt.

Medlemmarna i "Die Brücke" inspirerades av Cézanne, Gauguin, van Gogh och Munch samt av konst från Afrika och Stilla havet. Deras verk utmärktes från början av ett platt, linjärt och rytmiskt formspråk och en förenkling av former och färger. Deras omfattande bruk av träsnittet, framför allt till affischer, gjorde detta till en viktig 1900-talsteknik. Fram till och med 1908 utvecklade medlemmarna den typiska "Brücke"-stilen, sedan flyttade flera prominenta medlemmar till Berlin. Efter gruppens flytt till Berlin kom medlemmarna allt mer att utveckla sin personliga stil.

1967 öppnades Brücke Museum, som har världens största samling verk av konstnärerna i gruppen. Museet ligger i Berlinstadsdelen Dahlem.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]