James Ensor

Från Wikipedia
James Ensor
Porträtt av James Ensor, av Henry De Groux, 1907.
FödelsenamnJames Sidney Edouard Ensor
Född13 april 1860
Oostende, Belgien
Död19 november 1949 (89 år)
Oostende, Belgien
Begravningsplatscimetière de l'église Notre-Dame-des-Dunes de Mariakerke
NationalitetBelgien Belgien
Konstnärskap
FältMåleri
UtbildningAcadémie Royale des Beaux-Arts i Brüssel
RörelseExpressionism, surrealism
Redigera Wikidata (för vissa parametrar)

James Sidney Edouard, Baron Ensor, född den 13 april 1860 i Oostende, Belgien, död den 19 november 1949 i Oostende, var en belgisk målare och grafiker.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

James Ensor föddes i Oostende av en engelsk far och en flamländsk mor. Han fick sin konstnärliga utbildning vid akademin i Bryssel. Hans målningar negligerades dock av de flesta konstkritiker, och det var inte förrän på 1920-talet som Ensor fick ett allmänt erkännande. 1930 gjordes han till baron.

Ensor började med att utföra mörka interiörer, porträtt samt ett flertal stilleben. Under slutet av 1880-talet förändrades Ensors stil och han framställde makabra och bisarra karnevalsbilder med skelett och maskerade frossare. I dessa målningar kan man se inspiration från bland andra Bosch, Bruegel d.ä. och Goya. Den mest ryktbara målningen är ”Kristi intåg i Bryssel 1889” från 1888.

En etsning med samma titel från 1898 beslagtogs av Propagandaministeriet i Nazityskland som Entartete KunstKunsthalle Mannheim i slutet av augusti 1937. Detta grafiska blad fanns därefter i Schloss Schönhausens värdedepå fram till 1939, då en viss Emanuel Fohn i Rom bytte till sig det mot okänt vad. Ensors oljemålning Die Masken und der Tod / Maskerna och döden hade konfiskerats på samma museum redan i början av juli. Denna målning hade visats på den nazistiskt arrangerade utställningen "Kulturbolschewistische Bilder"[1] våren 1933, strax efter maktövertagandet. Nu skulle den även visas på smädeutställningen "Entartete Kunst" i Münchens Hofgartenarkad parallellt med den nationalsocialistiska Große Deutsche Kunstausstellung. Därefter förvarades den i slottet Schönhausens gömmor fram till sommaren 1939, då den såldes på auktionen "Gemälde und Plastiken moderner Meister aus deutschen Museen" i Luzern. Den ropades in för 6800 Sfr av Musée d’Art moderne et d’Art contemporain i Liège.

James Ensor räknas till de största inom det moderna belgiska måleriet. Dröm och verklighet, hallucinationer och iakttagelser flätas samman i hans märkliga ångestfyllda målningar, där tingens och människans rätta jag döljer sig bakom groteska masker. Den högt uppdrivna och brett pålagda färgen förstärker den gåtfulla stämningen.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Asteroiden 2819 Ensor är uppkallad efter honom.[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Kulturbolsjevism" var ett politiskt slagord använt av nazister på ett nedvärderande sätt om konstnärer, konst, arkitektur och vetenskap, vilka ansågs alltför progressiva och vänsterorienterade. Jämför de:Kulturbolschewismus (tyska).
  2. ^ ”Minor Planet Center 2819 Ensor” (på engelska). Minor Planet Center. https://www.minorplanetcenter.net/db_search/show_object?object_id=2819. Läst 18 november 2023. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

James Ensor Archief - publikationer av eller i samarbete med Patrick Florizoone