Romain Rolland

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Romain Rolland Nobelpristagare
Romain Rolland 1914
Romain Rolland 1914
Född 29 januari 1866
Clamecy, Nièvre, Frankrike
Död 30 december 1944 (78 år)
Vézelay, Yonne, Bourgogne, Frankrike
Yrke Författare
Nationalitet Fransk
Verksam 1902–1944
Framstående priser Nobelpriset i litteratur 1915
Influenser Goethe, Tolstoj

Romain Rolland, född 29 januari 1866 i Clamecy, Nièvre, död 30 december 1944 i Vézelay, var en fransk författare och nobelpristagare i litteratur 1915.

Rolland hade från modern ärvt en musikalisk begåvning, det entusiastiska och intuitiva musiksinne som är den röda tråden i hans livsgärning; hans nästan lika starka utpräglade historiska sinne och natur känsla fick tidigt näring i Nivernais vackra minnesrika byggnader.

Vid 15 års ålder kom Rolland till Paris, genomgick École normale supérieure och var 1889-90 stipendiat vid Académie de France i Rom. Denna vistelse i Rom blev av stor betydelse för hans utveckling genom den då grundlagda kärleken till Italien och genom den därunder knutna bekantskapen med författarinnan Malwida von Meysenbug. Tyskland och tysk anda lärde han dock personligen känna genom sina djupgående musikstudier och sina resor i landet. 1895 vann Rolland doktorsgrad vid Paris-universitetet på två avhandlingar varav den ena prisbelönades av Franska akademien. Han blev nu lärare i konsthistoria vid École normale, en verksamhet som satte spår i bland annat monografin över Millet (1902). Därefter var han lärare i musikhistoria vid Sorbonne. Han tog initiativet till den första internationella kongressen för musikhistoria i Paris 1900.

Förutom de redan antydda bildningselementen med musiken som brännpunkt har hans världs- och konståskådning väsentligen påverkats av Lev Tolstoj, Jean Marie Guyau, de för-sokratiska filosoferna och Stor-Greklands tänkare, i synnerhet Empedokles. Dualismen här mäktigt påverkat honom, som energiskt sökt finna en föreningspunkt för världsutvecklingens ömsom enande, ömsom söndrande principer.

1905 tilldelades han Prix Femina och 1915 Nobelpriset i litteratur. En renhjärtad internationalism bär upp hans författarskap, främst den stora bildningsromanen och kompositörsporträttet Jean-Christophe (vol. 1-10, 1904-12), vilken också filmatiserades som fransk TV-serie 1978 med Klaus Maria Brandauer i huvudrollen. Han skrev också ett antal biografier om olika personligheter.

Under första världskriget förde Rolland fredens talan och blev senare kommunist. Han tog på 1880-talet starkt intryck av Lev Tolstojs nya folktillvända och hälsoinriktade livsväg och blev liksom denne vegetarian, skrev en biografi om honom 1911 och om Mahatma Gandhi (1924) och startade 1928 organisationen International Biogenic Society för att främja en ny utvecklingsväg av balans och medvetenhet i det inre och det yttre.[1] Han ägnade sig också åt yoga och djupstudier av indisk filosofi och andlighet.

En skrift om dem "som dött i Mussolinis fängelsehålor", Die in den Kerkern Mussolinis starben, brändes under bokbålen runt om i Nazityskland 1933.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ IVU historik om vegetariskt mm