Malmö centralstation

Version från den 18 september 2017 kl. 08.41 av 213.132.109.171 (Diskussion) (Uppdaterade länken till Malmö Centralstations officiella hemsida.)
Centralstationen
Stationshus
Malmö centralstation
Malmö centralstation
Land Sverige
Län Skåne
Kommun Malmö
Koordinater 55°36′32″N 12°59′59″Ö / 55.608972°N 12.999766°Ö / 55.608972; 12.999766
Arkitekt Adolf Wilhelm Edelsvärd
Färdigställande 1872
Större förändringar 1890-talet: ombyggnad, interiör
Bebyggelseregistret Malmö Innerstaden 31:10 - Husnr 3
GeoNames 2692968
Malmö centralstation
Malmö Central sedd från luften 2008, västerifrån. Centralplan till höger.
Stationsinformation
OrtMalmö
Öppnade1856
Trafikeras avSkånetrafiken
SJ AB
Snälltåget
ÄgareJernhusen
ArkitektAdolf W. Edelsvärd[1]
TrafiktypPassagerartrafik
Kapacitet
Antal spår10 (6 ovan mark)
Nivåer2
Spår under jord4
Passagerare per år33 000 per vardag (2011, inkl endast Påga+Ö-tåg)[2]
Förbindelser
Övriga trafikslagBussar
Anslutande linjerSödra stambanan
Godsstråket genom Skåne

Malmö centralstation, Malmö C eller lokalt kallat "Centralen" är ett av de större naven för kollektivtrafik i Malmö.

Trafik

Malmö centralstation är Sveriges fjärde största station, mätt i antal årliga passagerare. Malmö Central har in- och utrikes fjärrtågtrafik till Stockholm, Göteborg, Köpenhamn och sommartid till Berlin. Centralen är även nav för den regionala tågtrafiken, med förbindelser mot Helsingborg, Ängelholm, Kristianstad, Karlskrona, Kalmar och Simrishamn. Till Köpenhamn och norra Själland med slutstation Helsingör går Öresundståg var 20:e minut.

Från Centralplan framför stationen går den lokala busstrafikens huvudlinjer 2, 3, 4, 5, 7, 8 och några så kallade pluslinjer. Här fanns tidigare även en vältrafikerad taxistation (som 2010 flyttades till andra sidan huset). Sydöst om stationen, på den östra delen av Centralplan, finns hållplatser för regionbussarna till bland annat Falsterbo, Trelleborg, Lomma och Svedala. Ett hållplatsläge på andra sidan kanalen finns dock kvar sedan 2012, då man till Östra Centralplan flyttade regionbusslinjerna med tidigare nämnda destinationer. Ifrån detta hållplatsläge avgår långfärdsbussar mot bl.a. Oslo och Göteborg, flygbussarna mot Sturup, SkåneExpressens linje mot Kristianstad samt tågersättande buss. Många regionala busslinjer går dock inte via centralstationen utan via Södervärn och Värnhem. Detta illustreras av det faktum att Malmö centralstation, med sitt läge nära hamnen, ligger geografiskt sett något perifert i staden samt att gatorna mellan Värnhem/Södervärn och Centralen redan är ganska ordentligt belastade av trafik.

Den dubbelspåriga Citytunneln under Malmö har högertrafik. På Triangelns station är detta tydligt. Men då spår tillkommer på Malmö C kan resenärer uppleva det som att de genomgående spåren har vänstertrafik (vilket är standard för dubbelspåriga järnvägar i Sverige), medan den egentliga växeln mellan höger- och vänstertrafik ligger strax utanför (nordöst om) stationens bangård. Två av de tre spår som går i nordöstlig riktning mot Lund går ner i en kortare tunnel, varöver de två motsatta spåret passerar ovanpå (det femte spåret går vid sidan om spårportalen). Detta planskilda skifte av sida sker strax innan Burlövs Pågatågsstation. Före ombyggnaden och Citytunneln fanns en liknande växel på kontinentalbanan runt Malmö. Orsaken till att stationerna inom just Malmö har högertrafik är anpassning till Öresundsförbindelsen och Danmark.

Pågatågen (skånska lokaltåg)

Sedan den 12 december 2010 är Citytunneln i drift vilket gjort att Malmö centralstation nu har fått ett nytt underjordiskt plan med en ny genomgångsstation för Öresundstågen samt Pågatågen (Skånes pendeltåg), och samtidigt förblivit en säckstation i markplanet för fjärrtrafiken. En pågatågslinje till Trelleborg som går på Kontinentalbanan har startat under vintern 2015. Inom en relativt avlägsen framtid väntar man sig även en utökning av pågatågstrafiken. Detta med en ny linje mot Staffanstorp, Dalby, Veberöd, Sjöbo och Tomelilla, och en mot Vellinge och Falsterbonäset.

I och med Citytunneln har även två helt nya stationer i Malmö tagits i bruk, den underjordiska Triangelns station samt Hyllie station en bit utanför tunneln. Svågertorps station, i Malmös södra utkant, stängdes tillfälligt under Citytunnelbygget men öppnades igen i augusti 2011 som en station för pågatågen mot Ystad och Simrishamn, samt numera även mot Trelleborg. Den blir även en station för den planerade Malmöringen.

Byggnad

Centralstationen har 10 spår, 4 spår under mark och 6 spår i den gamla banhallen ovan mark. Den är byggnadsminne och får inte förändras utan tillstånd.

Stationen består ovan jord i huvudsak av två byggnader i vinkel, samt en nybyggd glasgång däremellan. Glasgången förbinder busshållplatserna på Centralplan med perrongerna, rulltrapporna till nedre plan samt taxistationen. Längs gången finns SJ:s och Skånetrafikens biljettförsäljning, växlingskontor och kiosker.

Centralhallen är sedan 2011 saluhall med ett tiotal restauranger och små butiker. Ljuset flödar in i vänthallen genom takets fackverk. I Gröna hallen finns en matsal. Här finns även O'Leary's restaurang, Espresso House och Starbucks.

Originalbyggnaden innehåller personalutrymmen och den kungliga vänthallen. Den första kungliga väntsalen byggdes redan år 1876 men ansågs för liten med sina 25 kvadratmeter och togs ur bruk 1890. Det enda tecknet på att det gömmer sig en kunglig väntsal bakom dörrarna är ett svagt regnbågsfält med den kungliga kronan utsmyckad ovanför dörren. Årtalet 1925 står också ovanför dörren, vilket var det årtal då den senaste större förändringen ägde rum. Dekorationen inuti väntsalen är troligen skissad av arkitekten Folke Zettervall. Svante Thulin har smyckat ekpanelen med intarsiadekorationer och målat de praktfulla takmålningarna. Under våren 1994 fräschades väntsalen upp. Den kungliga väntsalen var normalt inte öppen för allmänheten utom vid speciella visningar och användes senast av kungahuset 1977, men används sedan 2014 som restaurang liksom övriga utrymmen längs Centralplan, kallad "Kungalängan", vilka används som butiker och restauranger.

Den "nya" underjordiska delen är 380 meter lång. Den har två perronger med totalt fyra spår. Rulltrappor leder upp till glasgången och rullband matar till Anna Lindhs plats i väster. Det finns även uppgångar till taxistationen och hissar till glasgången och det nya parkeringshuset norr om stationsbyggnaden. På tunnelns väggar visas konstverket "Annorstädes" av Tania Ruiz Gutiérrez. Projicerade filmer ger en illusion av att man befinner sig på ett tåg som sakta rör sig framåt någonstans i världen.

Historik

Malmö Central stod färdig 1858, två år efter det att järnvägen mellan Lund och Malmö invigts första gången. Stationen låg då i stadens utkant men nära färjorna till Köpenhamn som gick från Inre hamnen alldeles framför stationsbyggnaden. Byggnaden förstördes dock till stor del redan den 14 december 1866, vid en anlagd brand. Vid återuppbyggnaden kunde klocktornet från den första byggnaden behållas. Denna del, mellan perrongerna och Centralplan, invigdes 1872.

Med tiden anslöts fler banor till Malmö och då behövdes fler spår och större banhallar. Den stora nya banhallen med 4 nya spår blev klar 1891. Utmed Skeppsbron byggdes också en byggnad av rött tegel som skulle innehålla lokaler för administrationen, vilket det gör än idag. År 1924 byggdes den nuvarande banhallen. Arkitekten till denna byggnad var Folke Zettervall. 1924 fick även byggnaden som vetter ut med Skeppsbron sin tredje våning. Det var först 1926 som Malmö Central blev det officiella namnet på stationen. 1976 fick biljettförsäljningen nya lokaler anpassade till de nya biljettmaskinerna, centralhallen fick en vänthall med bänkar och utrymme för kioskförsäljning och restaurangen moderniserades.

Centralhallen, förr känd som ”perronghallen”, genomgick en total förändring på 1980-talet och blev stationens viktigaste rum. Den klimatskyddades och fick golvvärme. Hallen fick golv av skånsk klinker. Orienteringen till tågen blev mycket tydligare. Gröna hallen blev vänthall. Den fick sitt namn efter rummets speciella karaktär, nämligen de klargröna glaserade tegelväggarna. Här fanns turistbyrån, och Centralens restaurangen.

12 december 2010 skedde en större förändring på stationen i och med att Citytunneln togs i drift och därmed blev Malmö centralstation en genomgångsstation tack vare den underjordiska stationsdelen och den gamla pågatågsstationen (spår 8-13) stängdes. Spåren i banhallen har dock behållits och används främst av långväga fjärrtåg.

Den anslutande sträckan mot Arlöv har under senare år byggts ut från två till fyra spår, vilka färdigställdes oktober 2011.

1 januari 2011 inträffade en olycka då ett tågsätt från SJ skulle köras fram till station. Under rangering körde tåget in i stoppbocken i änden på stationsspåret. Loket totalförstördes och efterföljande vagn trycktes upp ovanpå drivenheten, även den skadad. Tåget var tomt när olyckan inträffade och växlaren ombord skadades endast lindrigt. Orsaken till olyckan var att växlaren svimmade 30 sekunder före kollisionen. [3]

Trafik


Malmö centralstation

Riktning från Föregående station Linje Nästa station Riktning mot
Helsingör
Triangeln
Öresundstågen Lund C
Helsingborg C eller Göteborg
Helsingör
Triangeln
Öresundstågen Lund C
Kalmar
Helsingör
Triangeln
Öresundstågen Lund C
Karlskrona
Ystad & Trelleborg
Triangeln
Pågatågen Burlöv
Lund C
Hyllie
Triangeln
Pågatågen Lund C
Helsingborg C & (vanligen) Ängelholm via Landskrona
Hyllie
Triangeln
Pågatågen Burlöv
Helsingborg C via Teckomatorp

Linjen börjar
SJ Intercity Lund C
Stockholm C
Köpenhamn
Kastrup
SJ Snabbtåg Lund C
Göteborg C & Stockholm C

Linjen börjar
Snälltåget Lund C
Hässleholm C & Stockholm C

Linjen börjar
Snälltåget Berlin Hauptbahnhof
"Berlin Hauptbahnhof"

Bilder

Se även

Källor

  1. ^ Wiki Loves Monuments databas, 6 maj 2017, läs online.[källa från Wikidata]
  2. ^ Resandet med tåg fortsätter att öka i Skåne
  3. ^ Radio Malmöhus

Externa länkar