Filmstaden Bergakungen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Koordinater: 57°42′8″N 11°59′11″Ö / 57.70222°N 11.98639°Ö / 57.70222; 11.98639

Filmstaden Bergakungen
Entrén till Bergakungen med Norska sjömanskyrkan till vänster.
Entrén till Bergakungen med Norska sjömanskyrkan till vänster.
Plats Skånegatan, Göteborg
Öppnade 18 november 2006
Ägare SF Bio
Webbplats Bergakungen
Salonger
Antal salonger 14
Totalt antal platser 2 260

Filmstaden Bergakungen är en biograf på Skånegatan i Göteborg. Den ägs av SF Bio och öppnades den 18 november 2006.

Invigningen ägde rum i närvaro av Hennes Majestät Drottning Silvia. Dagen till ära var Mölndals Paradorkester där och underhöll. Bygget har projekterats under flera år med olika biografbolag som intressenter och slutligen köptes det av SF Bio som projekterade, byggde och nu opererar komplexet. Biografen har 14 salonger med plats för 2 260 biobesökare. De två största salongerna har Sveriges näst största dukar och mäter 18 x 7,6 meter. Royal i Malmö har en större på 20 x 8,5 meter. Stora delar av den 10 000 kvadratmeter stora anläggningen ligger insprängd under jord och förutom de 14 salongerna finns här både en restaurang döpt efter Fellinis scenograf Danilo samt ett café/bistro. Dessutom lanseras ett nytt koncept med en så kallad VIP-salong med bekvämare sittplatser och möjligheter till förtäring. Anläggningen räknas som en av Nordens modernaste biografer och är även Sveriges mest välbesökta.

Den stora salen precis innanför entrén.
Salong 13 på Filmstaden Bergakungen.

En stor del av anläggningen är insprängd i berget under Burgårdsparken bredvid Norska sjömanskyrkan, vilket gav upphov till en del protester som försenade bygget.

Håkan Cullberg var arkitekten bakom biografen. Från början ansåg Conny Plånborg, dåvarande vice VD för Svensk Filmindustri, att den skulle byggas i Lorensbergsparken, men det projektet lades senare ner av olika orsaker. År 1989 kom Cullberg och Plånborg igen och ville då bygga en ännu mer spektakulär biograf som skulle ligga djupt nere i marken under Göteborgs konserthus. Folk tyckte att Cullberg och Plånborg var alltför visionära och både SF Bio och Sandrews var emot dem. En person var däremot entusiastisk - Göteborgs kommunalråd Göran Johansson stöttade dem, och till slut finansierades den 350-450 miljonerkronors biografen. Precis innan man skulle spränga bort bergen gick alla planer i stöpet, eftersom kommuntjänstemännen enligt Cullberg fick kalla fötter, samt att Conny Plånborg inte lyckades slutfinansiera projektet. Så småningom, efter några projekt, föreslogs att biografen skulle byggas vid Åby Travbana, men istället hamnade biografen i Burgårdsparken, precis bredvid Norska Sjömanskyrkan. Biografen blev en omedelbar succé och är den biograf som, näst efter Filmstaden Sergel i Stockholm, har flest besökare per år, långt över en miljon.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]