Nils Ericsonterminalen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Koordinater: 57°42′37″N 11°58′20″Ö / 57.71028°N 11.97222°Ö / 57.71028; 11.97222

Översikt över Nils Ericsonsterminalen.
Terminalbyggnadens interiör.

Nils Ericsonsterminalen (officiellt Nils Ericson Terminalen) är Göteborgs centrala bussterminal.

Den ligger i anslutning till Göteborgs centralstation för järnvägstrafik och Centralhuset, Göteborg, tillsammans utgör de Göteborgs resecentrum. Från terminalbyggnaden avgår Västtrafiks bussar till olika delar av länet utanför Göteborgs kommun, inkl flygbussar, och numera även fjärrbussar. Härifrån avgår bussar till hela Sverige och övriga Europa med bussbolagen Swebus, Nettbus Express, Eurolines med flera. Det går omkring 1 000 avgångar per dag.

Terminalbyggnaden har 18 hållplatser (nr 21-38), plus tre alldeles utanför vid norra gaveln (nr 39-41) och åtta en bit utanför byggnaden (nr 42-49). Fjärrbussar använder mest nr 38-41. Före april 2007 användes nr 51-58 som låg runt 100 m längre österut, och till 2011 för ersättningsbussar för tåg. Nr 51-58 är nedlagda nu, och nr 42-49, som öppnades februari 2012 används för ersättningsbussar och vissa regionbussar.

I terminalen finns förutom Västtrafiks Kundservice (f.d. Tidpunkten) också bland annat snabbmatsrestauranger, kiosker och resebyråer. Alldeles bredvid ligger centralstationens byggnad Centralhuset, med betydligt fler butiker och restauranger.

Terminalen har ritats av den norske arkitekten Niels Torp och togs i bruk 1996. Byggnaden tilldelades samma år Kasper Salinpriset.

Byggnaden har väggar och tak helt i glas och stål och bildar en 150 meter lång hangarliknande vänthall med mycket ljus. Inredningen är genomgående i ljust trä, även köpbodarna längs ena sidan som är byggda så att det framstår att de är byggda inuti vänthallen. I terminalens södra ände finns en tvärgående byggnadsdel, på ovanvåningen sitter lokaltrafikens trafikledning med utsikt över anländande och avgående bussar. Byggnaden ansågs vara mycket modern och funktionell när den byggdes. Bussarna ankommer i gater och får hjälp av backkameror när de ska avgå, något som var ovanligt på den tiden.

Terminalen ligger vid Nils Ericsonsplatsen, som redan innan terminalen byggdes var en knutpunkt för busstrafiken. Platsen skiljs från det stora köpcentrumet Nordstan genom Nils Ericsonsgatan. Den spårvagnshållplats som ligger närmast terminalen är Nordstan på Nils Ericsonsgatan. Terminalen, platsen och gatan har fått namn efter järnvägsplaneraren Nils Ericson som drog fram Västra stambanan till Göteborg.

Plan över terminalen.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]