Rikard III (pjäs)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Rikard III ur "First Folio"

Rikard III är en pjäs av William Shakespeare som porträtterar den engelske kungen Rikard III på ett föga smickrande vis. Pjäsen skrevs troligen 1591.

Porträttering av Rikard[redigera | redigera wikitext]

Shakespeares porträttering av Rikard och hans "skräckvälde" är inte smickrande och moderna historiker anser att den är en förvrängning av den historiska sanningen. Shakespeares historiska pjäser var självklart inte avsedda att vara historiskt riktiga utan som underhållning. Precis som i Macbeth avbildas Rikards skurkaktighet på ett överdrivet sätt för att erhålla så dramatisk effekt som möjligt. Många tidigare författare hade beskrivit Rikard som en skurk och Shakespeare följde därmed denna tradition.

Men det är också viktigt att fråga sig varför just denne kung kom att bli en symbol för skurkaktighet under den elizabetanska eran. Kritiker har menat att denna mörka avbildning av Rikard beror på att regenten, Elisabet I, var sondotter till Henrik VII av England. Och Henrik var just den lancastriske earl av Richmond, som hade besegrat den siste yorkiske kungen och grundat Tudordynastin. Shakespeares pjäs visade därför en version av Rikard som den härskande familjen var intresserad av att föra fram.

Shakespeares huvudkälla för sin pjäs var Raphael Holinsheds krönika, men det verkar även troligt att han använde verk av Thomas More, författare till den oavslutade History of King Richard III utgiven av svågern John Rastell efter Mores död. Mores verk är inte historia enligt ett modernt synsätt. Det är en färgstark och litterär redogörelse som innehåller både delar av autentiska händelser såväl som påhittade detaljer i ungefär lika delar. More hade många källor som var fientligt inställda till den föregående regimen, såsom John Morton. men liksom Shakespeare är hans huvudkälla den egna fantasin, över en tredjedel av texten består av påhittade tal.

Pjäsen Rikard III är kulmen på "Rosornas krig-pjäserna". I Henrik VI del III, hade Shakespeare redan börjat att bygga upp rollfiguren Rikard som en skurk, trots att han omöjligen kunnat vara inblandad i de beskrivna händelserna. Han deltar, enligt pjäsen, i slag som utspelades då han enligt historien bara var en pojke[förtydliga].

Filmatiseringar[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]