Konfirmation i Sverige

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Konfirmation, ordagrant bekräftelse, är i Romersk-katolska kyrkan och de ortodoxa kyrkorna ett av de sju, av Kristus instiftade sakramenten.

Konfirmation i Linneryds kyrka

Inom bland andra Svenska kyrkan är konfirmationen ett speciellt slag av kyrklig gudstjänst som avslutar en tid av barns eller ungdomars utbildning i den kristna tron. Konfirmationsgudstjänsten är i Svenska kyrkan det tillfälle då konfirmanden dels redovisar sina kunskaper, dels själv offentligt får bekänna den kristna tro som givits i dopet.

Beteckningen konfirmation har i modern tid också övertagits av icke-religiösa livsåskådningskurser för ungdomar i fjorton-femtonårsåldern. Se sekulär konfirmation.

Svenska kyrkans konfirmationsundervisning genomförs vanligen som en period av kursartade möten, till exempel två timmar i veckan under ett läsår, samt deltagande i ett visst antal gudstjänster. Man går igenom berättelser ur Bibeln och kyrkans troslära och diskuterar dess tillämpning i vardagslivet. Det förekommer även intensiva konfirmationskurser som sommarläger, då konfirmanderna kan vara inackorderade i en prästgård, på en stiftsgård eller någon annan form av internat, ibland utomlands à la språkresa.

Förr innehöll konfirmationsgudstjänsten ett regelrätt förhör. Den har idag ett friare ritual som möjliggör en aktivare medverkan av konfirmanderna i gudstjänstens utformning. Det är en ganska vanligt spridd missuppfattning att genomgången konfirmation är en förutsättning för att man skall få delta i nattvard. Så var det förut i Svenska kyrkan, men nu förutsätts för nattvardsfirande endast att man är döpt.

Konfirmationsstatistiken inom Svenska kyrkan visar att 32% av alla 15-åringar konfirmerade sig år 2009. Detta är en kraftig minskning från 51% av 15-åringarna 1995 och hela 80% år 1970.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]